Atlantski savet Srbije
Obavljeni su razgovori sa potpredsednikom Demokratske stranke, g. Borisom Tadićem, poslanikom u Skupštini SCG, zaduženim za pitanja odbrane i bezbednosti o mogućnostima saradnje. Zaključeno je da postoje brojne mogućnosti za saradnju ASSCG sa skupštinskim odborom za odbranu i bezbednost.

Delegaciju ASSCG (Vladan Živulović, predsednik, dr Srbobran Branković, potpredsednik za spoljnu komunikaciju ASSCG i Zoran Ostojić, član Upravnog odbora i direktor TV stanice «Mreža») primio je ministar inostranih poslova SCG, g. Goran Svilanović u vezi razgovora o mogućnostima saradnje ASSCG sa ministarstvom. Ministar je pokazao veliko interesovanje za rad ASSCG i njegove projekte. U vezi s tim, potrebno je ministru dostaviti projekat međunarone konferencije o bezbednosti u jugoistočnoj Evropi radi njegovog uvida i podrške.

 

 

Obavljeni su razgovori sa visokim predstavnicima Generalštaba VSCG o različitim oblicima saradnje VSCG sa ASSCG: suorganizacija međunarodne konferencije, predavanja ASSCG za pripadnike VSCG, brže uključivanje zemlje u evroatlantske odbrambene asocijacije i drugo. Predstavnici VSCG pokazuju izuzetno zanimanje za naše incijative i spremnost da učestvuju u aktivnostima koje pokreće Klub. Generalštab je odobrio da imenuje dva oficira u Upravni odbor ASSCG da pomognu radu ASSCG u projektima koji se odnose na vojno-bezbedonosnu problematiku (civilna kontrola VSCG, reorganizacija Vojske itd.). Potrebno je iskoristiti pokazanu spremnost VSCG za saradnju sa ASSCG i o tome obavestiti odgovarajuće međunarodne institucije sa kojima ASSCG sarađuje, radi postizanja odgovarajućih efekata.
 

 

ACSCG je uputio pozive: gospođici Simon de Manso (Simone de Manso) da održi predavanje novinarima iz SCG o iskustvima ljudi koji se bave izveštavanjem o aktivnostima NATO i gospodinu Krisu Benetu (Chris Bennet) da poseti ACSCG i upozna se sa situacijom u SCG.
 

 

Održan je veći broj sastanaka sa članovima ACSCG, koji su na državnim funkcijama, u vezi sa koordinacijom aktivnosti ACSCG. Sastanci su održani sa g. Nebojšom Čovićem, potpredsednikom Vlade Srbije, g. Ivanom Andrićem, šefom odbora za javno informisanje pri parlamentu Srbije, g. Prvoslavom Davinićem, ambasadorom u SMIP zaduženim za saradnju sa NATO-om, g. Jovanom Ratkovićem, nacionalnim koordinatorom Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.
 

 

Obavljen je razgovor sa šefom misije Evropske unije u SCG, ambasadorom Džefrijem Beretom (Geoffrey Barettom), o mogućnostima saradnje. U ovim razgovorima ACSCG su predstavljali: dr Vladimir Sultanović i dr Srbobran Branković. Gospodin Beret je pozdravio inicijative ACSCG, ali je istakao da u sadašnjem trenutku nije ovlašcen sa pomaže akcije Saveta na bilo koji način.
 

 

Predstavnici ACSCG odazvali se pozivu za ucešće u radu dva okrugla stola, na temu civilne kontrole nad odbrambeno-bezbedonosnim sektorom, u organizaciji Instituta za evropske studije iz Beograda. Na ovim skupovima ostvareni su brojni kontakti sa stručnjacima za navedenu oblast, što može koristiti u našem budućem radu. Potrebno je produbiti postojeću saradnju sa Institutom za evropske studije na projektima od zajedničkog interesa.