Atlantski savet Srbije

02-03. decembar - Konferencija (Rim)

Predstavnici ASSCG učestvovali su na međunarodnoj konferenciji u Rimu u organizaciji Atlantskog Saveta Italije. Zvanični naziv konferencije bio je " Evro-atlantska sigurnost dan posle samita u Pragu". Na konferenciji se raspravljalo o aktuelnim bezbedonosno-sigurnosnim pitanjima i modelima borbe protiv terorizma.
 

28-29.novembar - Konferencija (Atina)

Predsednik ASSCG, gospodin Vladan Živulović, učestvovao je na " 12. Zapeionovom godišnjem međunarodnom simpozijumu" održanom u Atini u organizaciji Grčke asocijacije za atlantsku i evropsku saradnju (GAAEC), člana ATA-e. Razgovaralo se o transformaciji NATO posle Samita u Pragu, evropskoj dimenziji evro-atlantske sigurnosti i dijalogu sa mediteranskim zemlja.
 

21-24. novembar - Pass Samit (Prag)

Četiri predstavnika YASSCG učestvovalo je na studentskom, PASS NATO Samitu koji je održan u isto vreme kada i seniroski skup. Na skupu su govorile ugledne ličnosti iz NATO-a, ATA-e, kao i mnogobrojni svetski državnici: gospodin Džordž Robertson, generalni sekretar NATO-a, gospodin Alan Li Viliams OBE, predsedavajući ATA-e, Vaclav Havel, predsednik Češke republike... Održana je i dvodnevna simulacija koja je imala za cilj da prikaže nacin funkcionisanja tri glavna komiteta NATO-a kao i delovanje NATO-a u kriznim situacijama. Predstavnici YATA-e bili su jedini predstavnici iz SCG u Pragu.
 

13-17. novembar - Atlantski klub (Otvaranje, Pravila AC, Predavanja)

Atlantski Savet SCG je u skladu sa svojim ciljevima osnovao Atlantski klub zatvorenog tipa, sa namerom da u tom prostoru okupi ugledne domaće političare, diplomate i poslovne ljude koji bi u prijatnoj i neformalnoj atmosferi vodili razgovore o evroatlantskim integracijama, regionalnoj saradnji i stvaranju povoljnih uslova za pristupanje SCG programu Partnerstvo za mir. Za ovu priliku, organizovana je ceremonija svečanog otvaranja koja je okupila više od stotinu uglednih politicara, biznismena, predstavnika diplomatskog kora i javnog mnenja. Uprava ASSCG je svim zvaničama uručila brošuru o ASSCG, pristupnicu kao i «Pravila Atlantskog kluba». U okviru ceremonije otvaranja održana su dva predavanja u prostorijama AC. Gospodin Alan Li Vilijams (Allan Lee Williams), predsednik ATA, je 15.11.2002. održao predavanje na temu «Partnerstvo za mir. Završna faza. Persperktive i ocekivanja. Uticaj na stabilnost u regionu». Gospodin Erhard Busek, specijalni koordinator Pakta stabilnosti jugoistočne Evrope, je 17.11.2002. održao predavanje na temu «Pakt stabilnosti i vojno-bezbedonosna saradnja u regionu». Predavanja su bila izuzetno dobro posećena, a sredstva javnog informisanja dala su veliki publicitet otvaranju AC i iznela pozitivne ocene o ideji formiranja AC, originalnosti projekta, organizaciji svečanosti i kvalitetu predavača.
 

30. oktobar - Poseta (Predstavnici kineske ambasade)

Visoka delegacija vojnog izaslaništva Narodne Republike Kine posetila je prostorije Atlantskog saveta i susrela se sa upravom Atlantskog Saveta. U sastavu kineske delegacije bili su: general-major Ren Baokai, izaslanik odbrane Kine i pukovnik Vang šugong (Wang Shugong). Tom prilikom su razmotrene aktuelne tendencije međusobnih odnosa i pitanja od zajedničkog interesovanja.
 

28-29.oktobar - Konferencija (Telekomunikacije, Beograd)

ASSCG je sponzorisao pauzu za ručak i kafu na konferenciji «Telekomunikacije za razvoj», održanoj u Sava Centru, Beograd.
 

28. oktobar - Konferencija (London)

Gospodin Živulović je učestvovao u radu ekspertskog seminara na temu «Reforma bezbedonosnog sektora u Srbiji i Hrvatskoj« (Security Sector Reform in Serbia and Croatia). Konferencija je održana u Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, UK. Tom prilikom je gospodin Živulović održao govor o trenutnom razvoju reformi bezbedonosnog sektora u Srbiji.
 

12-17. oktobar - Poseta NATO HQ i SHAPE (Brisel, Mons)

Atlantski Savet SCG je organizovao posetu NATO HQ, Brisel i SHAPE centru, Mons za oko 30 predstavnika vladinih institucija iz SCG kao i pripadnika VSCG, demokratskih politickih stranaka i medija. Cilj posete je bilo upoznavanje predstavnika iz SCG sa funkcionisanjem i strukturom NATO-a. Organizovana su brojna predavanja i susreti sa visokim političkim i vojnim NATO zvanicnicima. Tom prilikom je gospodin Pavle Jevremovic, šef misije SCG pri EU, organizovao svečani prijem za delegaciju iz SCG.
 

10-12. oktobar- 48. Generalna Skupština ATA-e (Istanbul)

Delegacija ASSCG (Vladan Živulović, predsednik ASSCG, Milivoj Reljin, jedan od osnivaca ASSCG i Marko Kovačević, Omladinska organizacija ASSCG) prisustvovala je Generalnoj skupštini Asocijacije Atlantskog Sporazuma (Atlantic Treaty Association- ATA). Zvanicna tema skupa je bila: Atlantsko povezivanje i novo strateško okruženje - šta se postavlja pred NATO (The Atlantic Link and the New Strategic Environment- what Lies Ahead for NATO).
 

10. oktobar - Podrška osnivanju Centra (Generalštab VSCG)

ASSCG je primio zvanicno pismo podrške za osnivanje Centra za evroatlantske integracije od VD načelnika generalštaba VSCG, general-potpukovnika Branka Krge.
 

02. oktobar - Osnivanje Centra za evro-atlantske integracije (Obnovljeni poziv)

ASSCG je po drugi put poslao pismeni poziv nadležnim saveznim organima u cilju formiranja Centra za Evroatlantske integracije- ćelije za brže ukljucivanje SCG u PfP i druge evro-atlantske integracije. Do zakljucivanja ovog izveštaja ASSCG je primio pozitivne odgovore od svih nadležnih organa, osim Saveznog ministra spoljnih poslova, gospodina Gorana Svilanovića od koga ASSCG nije dobio nikakav odgovor.
 

02. oktobar- Konferencija za štampu (Biciklisti)

ASSCG je organizovao konferenciju za štampu u prostorijama ASSCG povodom manifestacije podrške kandidaturi Republike Bugarske prijemu u NATO. Tim povodom je u Beograd stigla ekipa biciklista iz Sofije na putu za Prag. Reč je o četvorici biciklista od kojih su dvojica slepi, koji voze tandem bicikle. Pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom preuzeo je ministar spoljnih poslova Bugarske, dr Solomon Pasi, a tu inicijativu su podržali Atlantski klub Bugarske, Bugarska državna agencija za omladinu i sport, Bugarski savez slepih i gradonačelnik grada šumena. Na konferenciji su govorili promoteri-sportisti, predstavnici Ambasade Bugarske u Beogradu i predstavnici Atlantskog saveta SCG.
 

02. oktobar - Vojni muzej (Osavremenjivanje)

U saradnji sa Agencijom za informatiku Vlade Srbije i Vojnim muzejom u Beogradu iniciran je projekat osavremenjivanja koji uključuje finansiranje: 1) izrade projektne dokumentacije za građevinsku sanaciju zgrade; 2) opremanja konzervatorske radionice za metal i tekstil; 3) opremanja savremene foto-laboratorije za izradu kolor fotografija većeg formata; 4) zaštite artiljerijskih oruđa i tenkova u eksterijeru; 6)usavršavanja stručnog kadra u inostranstvu. U cilju razvoja projekta Atlantski savet je primio pismeni predlog projekta 09.10.2002. U toku je pronalažanje finansijera.
 

1. oktobar - Generalna skupština (Pripremni sastanak)

U cilju održavanja Generalne skupštine ASSCG održan je pripremni sastanak u prostorijama ASSCG. Dogovorena su osnovne smernice razvoja ASSCG i težište budućeg delovanja organizacije.
 

25. septembar- NATO Handbook (Prevod)

Fond za Otvoreno društvo je odobrio sredstva ACSCG za prevođenje NATO priručnika, izdanje 2001. Atlantski Savet SCG planira da postavi spsrku verziju prirucnika na svoju veb stranicu sa mogucnošću usnimavanja (downloadovanja).
 

24. septembar - Poseta (Japanska ambasada)

Generalni sekretar ASSCG, gospodin Veljko Kadijević i projekt menadžer ASSCG, gospodin Srđan Petkanić, susreli su se sa drugim sekretarom ambasade Japana u Beogradu, gospodinom Takaaki Saitom. Delegacije su razmatrale aktuelna pitanja od zajedničkog značaja i mogućnosti međusobne saradnje u nastupajućem periodu.
 

20-21. septembar - Konferencija (Sofija)

Predsednik ASSCG, gospodin Vladan Živulović, učestvovao je u radu međunarodne konferencije ne temu »Civilno društvo i reforme bezbedonosnog sektora u jugoistočnoj Evropi« (Civil Society and the Security Sector Reforms in South-eastern Europe). Organizatori skupa su bili Resource Center Foundation iz Sofije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske. U radu skupa su učestvovali predstavnici državnih institucija, nevladinih organizacija i istraživačkih instituta iz regiona i NATO zemalja. Na konferenciji se raspravljalo o trenutnom bezbedonosnom položaju regiona i tekućim reformama odbrambeno-bezbedonosnog sistema.
 

10. septembar

Predavanje (Brus P. Džekson)- Atlantski Savet SCG je imao čast da bude domaćin predavanju koje je održao gospodin Brus P. Džekson, predsednik projekta tranzicionih demokratija (President, Project on Transitional Democracies). Tema predavanja je bila vezana za trenutne perspektive i razvoje velikih supranacionalnih integracija, naročito NATO-a.
 

30. avgust - 05. septembar

Ekspertski seminar (šipan, Hrvatska)- Generalni sekretar Atlantskog Saveta SCG (ASSCG), gospodin Veljko Kadijević, učestvovao je u radu ekspertskog seminara « NATO na jugoistoku Evrope « u organizaciji Hrvatskog Atlantskog Vijeća. Skup je održan na ostrvu šipan, Hrvatska.
 

8. avgust

Član ASSCG, g. Branislav Andelić, šef Agencije za informatiku Vlade Srbije, 8. avgusta posetio je Atlantski savet SAD, gde je razgovarao o mogućnostima međusobne saradnje.
 

7. avgust

Delegacija Albanske atlantske asocijacije posetila je 7. avgusta ASSCG (gospodin Ilir Kula i gospodin Artur Tufa). Razgovarano je o mogućnostima međusobne saradnje i ekonomskog povezivanja dve zemlje.
 

3-10. avgust

Predstavnik ASSCG učestvovao je u radu međunarodne konferencije, na temu: “Regionalism and Multilateralism - the New security Context”, koju je organizovala omladinska asocijacija atlantske organizacije Portugala (Portugal Atlantic Youth Association), u vremenu od 3. do 10. avgusta 2002. godine.
 

27. juli

ASSCG je 27. jula bio domaćin delegaciji Madridskog Kluba (Club of Madrid) , koja je posetila SiCG.
 

20. juli

Predsednik ASSCG je prisustvovao 20.07.2002. večeri u ambasadi Velike Britanije, koja je organizovana povodom posete funkcionera britanskog Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane SCG. Tom prilikom razgovarano je o spremnosti SCG za ulazak u program Partnerstvo za mir.
 

18. juli

Predstavnici ASSCG su 18.07.2002. organizovali ručak sa delegacijom OEBS-a u Beogradu. Tom prilikom razgovaralo se na temu: »Cooperation in the Field of Defense and Security Reform in the S&M«. Sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih ekspertskih institucija, kao što su Ist-Vest Institut i DCAF.
 

6-8. juli

Četvorica mladih predstavnika ASSCG učestvovali u radu međunarodne konferencije u Budimpešti (6-8. juli) u organizaciji mađarske atlantske organizacije, na temu: ”Prague and Beyond”. ASSCG su tom prilikom predstavljali: Iztok Bojović, iz Uprave za odnose sa javnošcu Saveznog ministarstva odbrane, Leonid Hramov, iz Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Srđan Petkanić, project menadžer ASSCG i Marko Kovačević, koordinator Organizacije mladih ASSCG.
 

Juli - NEWSLETTER Atlantskog saveta SCG.

Upravni odbor ASSCG je zakljucio da bi ASSCG trebalo da domaćoj i inostranoj javnosti stavi na uvid svoje aktivnosti. Smatramo da je za tu namenu najprikladniji Newsletter, koji bi u toku jedne godine imao četiri broja. Projekat je sačinio g. Mirko Mandić, član Upravnog odbora ASSCG. Projekat je u julu 2002. godine predat Ambasadi Velike Britanije radi njihove finansijske podrške.
 

Juni

Predstavnik ASSCG bio je član delegacije predstavnika nevladinih organizacija SCG i univerzitetskih profesora koja je tokom juna 2002. posetila sedište NATO-a.
 

24. juni

U prostorijama ASSCG je 24.06.2002. organizovano predavanje gospodina Krisa Beneta iz NATO kancelarije za informacije i štampu. Predavanju su prisustvovali predstavnici institucija: SMIP, SMO, Gš VSCG, Univerziteta, skupštinskih odbora za odbranu i bezbednost. Tom predavanju je dat veliki publicitet u medijima iz SCG.
 

8-17. juni

Predstavnik ASSCG učestvovao u radu 17th Danish Atlantic Youth Seminar, koji je održan u Kopenhagenu od 08. do 17. juna 2002. godine.
 

17. juni

Na predlog Ambasade Kanade u Beogradu, predstavnici ASSCG, gospodin Veljko B. Kadijević i gospodin Aleksandar Radić, upoznali su dvadesetak kanadskih profesora tokom njihove posete SCG sa radom ASSCG i aktuelnim pitanjima o reformi odbrambenog sektora u SCG, u Ambasadi Kanade, 17. juna 2002. godine.
 

11-13. juni

Predsednik ASSCG, gospodin Vladan Živulović, učestvovao u radu LE&NS Foruma , na temu:”Security Governance and Homeland Defense - Learning Lessons, Creating Partnership and Finding Solutions to Meet New and Security Challenges”, koji je održan u Londonu od 11 do 13. juna 2002. godine. U sastavu jugoslovenske delegacije bili su još i gospodin Rade Bulatović, savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost i gospodin Boris Tadić, potpredsednik stranke gospodina Zorana ðindica i predsednik Odbora za odbranu i bezbednost parlamenta SCG. Tom prilikom članovi delegacije iz SCG ostvarili su brojne kontakte sa uglednim ličnostima sa britanske političke scene.
 

10-11. juni

U saradnji sa NATO kancelarijom za informacije i štampu i Institutom za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda, Atlantski savet je bio suorganizator međunarodne konferencije na temu: «The Partnership for Peace Programme and Unconventional Security Threats in Southeastern Europe», koja je održana u Beogradu od 10. do 11. juna 2002. godine.
 

Jun

U proteklom periodu ostvarivani su stalni kontakti sa brojnim vladinim i nevladinim institucijama i organizacijama. Osnovni cilj tih kontakata je jačanje medusobnog poverenja i zajednički rad na približavanju SCG evroatlantskim integracijama, u ovom trenutku, pre svega, Partnerstvu za mir. U vezi s tim, ACSCG održava redovne kontakte sa sledećim političkim ličnostima: Nebojšom Čovićem, predsednikom Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, generalom Brankom Krgom, načelnikom Generalštaba VSCG, Radetom Bulatovićem, savetnikom predsednika SCG za nacionalnu bezbednost, generalom Dobrosavom Radovanovićem, pomoćnikom ministra odbrane, Borisom Tadićem, potpredsednikom Demokratske stranke i predsednikom Odbora za odbranu i bezbednost saveznog parlamenta, Prvoslavom Davinićem, savetnikom ministra inostranih poslova i Jovanom Ratkovićem, nacionalnim koordinatorom Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.
 

Jun

ASSCG je distribuirao CD koji je g. Bruce Jackson prezentovao na skupu u Moroviću, na temu: »NATO - prošlost, sadašnjost i budućnost«. Pomenuta prezentacija je dostavljena svim značajnijim rukovodiocima SCG, predstavnicima političkog života u Srbiji i Crnoj Gori, kao i visokim rukovodiocima Ministarstva odbrane i Vojske SCG.
 

Maj-jun

Tokom maja i juna održano je više sastanaka sa gospodinom Polom Denigom (Paul Dawning), savetnikom za štampu ambasadora SAD u SCG, na kojima su razmotrene buduće aktivnosti ASSCG.
 

21-22. maj - Medunarodna konferencija: "Bezbednosni izazovi na jugoistoku Evrope - putevi izgradnje stabilnosti i poverenja"

U radu konferencije koja je održana 21. i 22. maja u Beogradu učestvovali su predstavnici atlantskih organizacija iz zemalja jugoistočne Evrope (Grčka, Makedonija, Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina), predsedavajući ATA, predstavnik NATO-a, kao i ugledne licnosti iz SCG : Nebojša Čović, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, general Branko Krga, nacelnik Generalštaba VSCG, general Dobrosav Radovanović, pomoćnik ministra odbrane, Boris Tadić, predsednik Odbora za odbranu i bezbednost saveznog parlamenta, Prvoslav Davinić, savetnik ministra inostranih poslova i Jovan Ratković, nacionalni koordinator Pakta stabilnosti. Rad konferencije je protekao u atmosferi ovorenog dijaloga i predlaganja konkretnih rešenja za brojne bezbednosne probleme u regionu, a i mediji iz SCG dali su joj veliki publicitet.
 

9-10. maj

U organizaciji ASSCG održan je prvi zvanični skup (okrugli sto) predstavnika NATO-a i državnog i vojnog rukovodstva SCG . Cilj razgovora, koji su održani 9. i 10. maja u lovištu Morović, bio je sagledavanje mogućnosti za prijem SCG u Partnerstvo za mir. U delegaciji SCG bili su: Goran Svilanović, ministar inostranih poslova, general-potpukovnik Branko Krga, sadašnji načelnik generalštaba VSCG, general-major Dobrosav Radovanović, pomoćnik ministra odbrane, Rade Bulatović, savetnik predsednika SCG za nacionalnu bezbednost, Predrag Simić, savetnik predsednika SCG za spoljnu politiku, general-potpukovnik Blagoje Grahovac, savetnik predsednika Crne Gore za vojna pitanja, Boris Tadić, potpredsednik Demokratske stranke i predsednik Odbora za odbranu i bezbednost parlamenta SCG, Jovan Ratković i Prvoslav Davinić, Pakt stabilnosti. U delegaciji NATO-a i drugih zapadnih zemalja bili su: Robert Serry, NATO - direktor za krizni menadžment, Chris Donnelly, NATO - specijalni savetnik generalnog sekretara za jugoistočnu Evropu, general Jaroslav Hudec, predstavnik Češke Republike u NATO, Andreas Papacontantinou, NATO - odbrambeno partnerstvo, Willem Matser, NATO - iz kancelarije generalnog sekretara, Eric Lebedel, NATO - Head of section, Coorporative Security and Political Crisis Management Section, Bruce Jackson, US Committee for NATO Enlargement, Frank Cook, član britanskog parlamenta i Oliver McTernan, Harvard, CFIA. Mediji dali su ograman publicitet ovom skupu nakon njegovog završetka, jer je sam rad skupa bio zatvoren za javnost.
 

Maj

Početkom maja 2002. godine potvrđeno je učešce predstavnika više atlantskih klubova iz regiona (Grčka, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Makedonija, Albanija), kao i ATA u radu medunarodne konferencije, na temu: «Bezbedonosni izazovi na jugoistoku Evrope - putevi izgradnje stabilnosti i poverenja » koju 21. i 22. maja organizuje: Atlantski Savet SCG u saradnji sa Institutom ratne veštine Generalštaba VSCG i Fondacijom Konrad Adenauer.
 

Maj

U toku maja je održano više sastanaka sa predstavnicima UNDP (sa gospodinom Singom i gospodinom Berzoskom; Singh i Berzoska) na kojima su razmenjena mišljenja o putevima reogranizacije odbrambeno-bezbedonosnog sektora u SCG.
 

Maj

Generalni sekretar ASSCG, Veljko B. Kadijević, učestvovao je u radu tribine Instituta za izveštavanje o ratu i miru (IWPR) iz Londona, koja je organizovana za jugoslovenske novinare (Hotel Palas, Beograd, maj 2002). Tema razgovora bila je reforma Vojske SCG i demokratska kontrola obaveštajno-bezbedonosnih službi u SCG.
 

April

Centar za evroatlantske integracije ASSCG je pokrenuo ideju za stvaranje jugoslovenskog centra za evroatlantske integracije. Reč je o vladino-nevladinoj organizaciji koja bi organizovala i koordinirala aktivnosti na priključenju SCG tim integracijama, pre svega Partnerstvu za mir. Projekat je naišao za podršku brojnih političkih subjekata u SCG i sada je u toku prikupljnje saglasnosti za njegovo formalno otvaranje i otpočinjanje rada. Prostor, tehniku i stručno ljudstvo dao bi ASSCG, a predstavnici državnih institucija bili bi njegovi stalni članovi koji bi brinuli o realizaciji preporuka Centra.
 

April

Koncept stvaranja odbrambeno-bezbednosnog sistema Srbije i Crne Gore
Eksperti ASSCG su sačinili koncept na kojim osnovama, kojim redosledom i kojom metodologijom treba stvarati odbrambeno-bezbednosni sistem nove države Srbije i Crne Gore. Projekat je dostavljen na uvid najznačajnijim državnim predstavnicima i naišao je na pozitivne reakcije.
 

April

Publikacija «Civilno partnerstvo za demokratiju - atlantske vrednosti i regionalna stabilnost« Tokom aprila i maja 2002. godine, u saradnji sa Atlantskim klubom Bugarske, pripremljena je za štampu i odštampana knjiga »Civilno partnerstvo za demkratiju - atlantske vrednosti i regionalna stabilnost«. Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, u 600 primeraka, i namenjena je čitaocima iz SCG radi njihovog upoznavanja sa dostignućima zapadne demokratije i ulozi NATO-a u ostvarivanju regionalne stabilnosti. Primerci knjige besplatno su podeljeni pripadnicima Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva odbrane, Generalštaba VSCG i studentima Beogradskog univerziteta.
 

April

Tokom aprila 2002. godine uspostavljen je kontakt sa mađarskom atlantskom organizacijom, preko njihovog generalnog sekretara, gospodina Tomaša Madarica (Tomas Magyarics). U toku su razgovori o mogućnostima saradnje na zajedničkim projektima.
 

4. april

Predstavnik mladih ASSCG, Marko Kovačević, učestvovao je u radu međunarodne konferencije, na temu: «The Euro-Atlantic Relationship in a National Context», koja je održana povodom 50 godina postojanja Atlantske komisije Holandije, u Hagu 4. aprila 2002. godine.
 

Mart

Krajem marta 2002. godine uspostavljeni su kontakti sa kancelarijom generalnog sekretara NATO-a, u vezi sa pripremom sastanka predstavnika NATO-a sa državnim i vojnim rukovodiocima SCG (Morović, 9. i 10. maj 2002), radi sagledavanja mogućnosti za prijem SCG u Partnerstvo za mir.
 

Mart

ASSCG je dobio više poziva za učešce na međunarodnim konferencijama koje organizuju članice ATA (Danska, Portugal, Slovenija, Estonija, Turska, Rusija). Na žalost, zbog deficita finansijskih sredstava, ASSCG nije u mogucnosti da uputi svoje članove da učestvuju u radu tih skupova.
 

Mart

ASSCG, je preko svog sekretarijata, uputio pismo podrške Atlantskoj organizaciji Moldavije u vezi sa političkom situacijom u toj zemlji. Pored toga, upućena je čestitka gospodinu Dr Vladimiru P. Lukinu, na izboru za predsednika Asocijacije za Evroatlantsku kooperaciju Rusije. Takođe, uspostavljena je saradnja sa gospodinom Tomašom Madaricem (Tomas Magyarics), Generalnim Sekretarom Atlantskog Saveta Mađarske (Secretary General, Hungarian Atlantic Council).
 

Mart - Prevod NATO HANDBOOK-a

Upravni odbor ASSCG je zaključio da bi bilo veoma značajno da se za domaće čitaoce prevede i odštampa publikacija »NATO Handbook«. Ovakva publikacija na srpskom jeziku bila bi veoma korisna za informisanje pripadnika državnih institucija, kao što su SMIP, SMO, Gš VSCG i univerzitetska javnost, o tome šta je NATO, koji su njegovi politički ciljevi, kakva mu je politička i vojna struktura itd. U toku je pronalaženje donatora koji bi podržao realizaciju ovog projekta.
 

Mart - Edukacija mladih članova značajnijih politickih stranaka u Srbiji za oblast odbrane i bezbednosti

U dogovoru sa visokim funkcionerima najznačajnijih političkih stranaka u Srbiji (Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Demokratska alternativa, Gradanski savez Srbije) dogovoreno je da oni dostave ASSCG spiskove po 10 svojih mladih članova za koje su zainteresovani da dobiju znanja iz oblasti odbrane i bezbednosti, radi obavljanja dužnosti u tim značajnim državnim strukturama. ASSCG planira da u dužem vremenskom periodu organizuje različite forme edukacije za ovu ciljnu grupu na više tema iz oblasti demokratske kontrole odbrambenog sektora SCG. Za ovaj projekat potrebno je obezbediti finasijsku podršku, na čemu je ASSCG vec počeo da radi.
 

Mart

Holandska atlantska asocijacija pozvala je predstavnika mladih ASSCG da učestvuje u radu međunarodne konferencije, na temu: «Evroatlantski bezbedonosni odnosi u svetu koji se menja» koja se 4. aprila 2002. održava povodom 50 godina postojanja njihove organizacije. Upravni odbor Saveta odredio je predstavnika mladih ASSCG , studenta Marka Kovačevića, koji će učestvovati u radu tog skupa i izložiti naše stavove o toj temi.
 

Mart

Sredinom marta u prostorijama ACSCG održan je sastanak sa gospodinom Efremom Radevim, direktorom Resursnog centra nevladinih organizacija Bugarske u vezi sa nastavkom saradnje na sprovođenju projekta: «Socijalna adaptacija i prekvalifikacija otpuštenih lica iz profesionalne vojne službe».
 

Mart

Sredinom marta ACSG je posetila gospođica Keli Andreson (Kelly Anderson), drugi sekretar Kanadske Ambasade i interesovala se o radu Saveta.
 

Mart

Početkom marta obavljen je razgovor sa gospodom Lizom Miler (Lisa Muller), šefom deska Stejt Departmenta (Department of State, USA) za SCG. Ovaj razgovor je obavljen na ručku koji je priredio britanski vojni ataše u SCG, puk. Viltold Novošelski (Wiltold Nowosielski). Ispred ACSCG, na tom ručku, bili su prisutni: Vladan Živulović, predsednik, Lazar Marićević, potpredsednik za Human Resources i Jovan Ratković, član Upravnog odbora, koji je u međuvremenu izabran za nacionalnog koordinatora Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu pri Vladi SCG.
 

Mart

U toku je priprema za predstavljanje ASSCG u Crnoj Gori. U vezi s tim, u kontaktu smo sa različitim akterima na političkoj sceni Crne Gore, kao što su: potpredsednici Narodne stranke g. Predrag Drecun i g. Predrag Popović, poslanici u crnogorskom parlamentu. U vezi sa tim, predsednik ASSCG je početkom marta posetio Crnu Goru i postigao dogovor o saradnji ASSCG sa bezbedonosnim strukturama Crne Gore, kao i o promociji ASSCG u Crnoj Gori i uključivanu svih političkih strukrura u aktivnostima ASSCG.
 

8-10. februar

Na međunarodnoj konferenciji, na temu: «NATO, terorizam i novi svetski poredak», koja je održana u Stouk Rokfordu (Stoke Rochfordu), u Velikoj Britaniji, u vremenu od 08-10 .02.2002. godine, u ime ASSCG učestvovao je predsednik, gospodin Vladan Živulović. Pored interesantnih tema koje su razmatrane na skupu, uspostavljeni su brojni kontakti sa uglednim ličnostima iz Velike Britanije i drugih zemalja.
 

Februar

U februaru 2002. godine u prostorijama ASSCG obavljen je razgovor sa predstavnicima Ist- Vest Instituta (East-West Institute) iz SAD i DCAF iz švajcarske o mogućnostima saradnje u oblasti reformi odbrambeno - bezbedonosnog sektora u SCG. Sa pomenutim institucijama potrebno je uspostaviti bližu saradnju, jer postoje brojne oblasti u kojima se može sarađivati. U vezi s tim, potrebno im je dostaviti na uvid projekte ASSCG koje je moguće raditi u saradnji sa tim institucijama.
 

Februar

U februaru 2002. godine na inicijativu kanadske ambasade u Beogradu, u prostorijama ACSCG je održan sastanak sa gospodom šarlot Geri (Charlotte Garay), šefom deska za SCG u Ministarstvu inostranih poslova Kanade.
 

Februar

Kod člana ACSCG, ambasadora dr Pravoslava Davinića, u Ministarstvu inostranih poslova SCG, krajem ferbuara obavljen je razgovor sa gospođicom Meri Nel Brajant (Mery Nell Bryant), atašea za štampu i kulturu, ambasada SAD, Beograd. Tom prilikom je gospođica Brajant upoznata sa projektima ACSCG. Izrazila je spremnost Vlade SAD za podršku projektu međunarodne konferencije: «Bezbednosni izazovi na jugoistoku Evrope - putevi izgradnje stabilnosti i poverenja».
 

25-26. januar

Predsednik ASSCG, gospodin Vladan Živulović, učestvovao je u radu međunarodne konferencije, na temu: "Jačanje odnosa i međugraničnog razumevanja - krucijalni element za stabilnost u regionu", koja je održana u Tirani, u vremenu 25-26. januara 2002. godine. Ucešce našeg predstavnika na toj konferenciji je veoma znacajno zbog građenja novog duha dijaloga i tolerancije na Balkanu i rešavanja otvorenih međususedskih pitanja demokratskim sredstvima. Od predsednika Albanske atlantske asocijacije, gospodin Alfreda Moisiua, zamoljeni smo da im pomognemo u izboru jugoslovenskih učesnika za konferenciju, na temu: “Human Security and Weapons Control in Albania and Former Yugoslavia”, koja će se održati u Tirani 04-05. 04.2002.