Atlantski savet Srbije
Atlantski savet Srbije započeo je regionalni projekat saradnje Srbije, Crne Gore i Hrvatske pod nazivom “ Building New Balkans - Together to NATO”u okviru Balkan mozaika i saradnji sa AAYPL ( Atlantic Asociation of Young Political Leaders).
Prvi inicijalni susret održan je 21. Decembra 2006. u Beogradu, a učesnici su bili Mladi lideri tri susedne zemlje, nekadašnje članice socijalističke Jugoslavije. Specijalni gost koji je svojim iskustvom i znanjem doprineo radu okruglog stola je gospodin Džon Inge Lovdal, generalni sekretar Atlantske asocijacije mladih političkih lidera inače dugogodišnji saradnik i prijatelj Atlantskog saveta Srbije. 

 

 

Ministar odbrane Makedonije gospodin Lazar Elenovski tokom svoje posete Srbiji  održao je predavanje na temu “ Evro-atlantske integracije i Balkan”  20.12.2006. godine u organizaciji Atlantskog saveta Srbije i Megatrend univerziteta u Beogradu.
 

 

Bezbednosni forum za Centralnu i Južnu Evropu, poznat kao “Balkan mozaik”, imao je svoju prvu konferenciju u Sarajevu pod nazivom „Jačanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini“, koju su zajednički organizovali ATA, Centar za međunarodne odnose iz Banja Luke i Ambasade Danske i Norveške u BiH. Mesto dešavanja dvodnevne konferencija bila je Parlamentarna skupština BiH, a prisustvovali su brojni visokih zvaničnici i funkcioneri iz BiH i ostalih zemalja “Balkan mozaika”, novinari, mladi političari i istraživači. Među učesnicima su bili i predstavnici Atlantskog saveta Srbije: Ilija Đorđević, moderator jedne od sesija i Milan Jovanović, predstavnik Organizacije mladih u Upravnom odboru ASS.
 

 

Ovogodišnji novinarski forum Atlantskog saveta Srbije održan 14.12.2006. godine kao deo inicijativei regionalnog projekta Balkan mozaik, organizovan u formi okruglog stola pružio je mladim novinarima priliku da sa domaćim ekspertima razmene mišljenja na aktuelna dešavanja objedinjena ključnom temom evro-atlantskih integracija.Među govornicima su učestvovali gospodin Milanović direktor direkcije za NATO pri Ministarstvu inostranih poslova, gospodin Bošković načelnik Uprave za odnose sa javnošću, gospodin Gordić zamenik načelnika Uprave za kadrove pri Ministarstvu odbrane, gospođa Milenović član Upravnog odbora ASS i ekspert po pitanju organizovanog kriminala kao i gospodin Gerić takođe član ASS i urednik ekonomske rubrike novinske kuće Politika.
 

 

U organizaciji Microsofta, BBC i NATO-a prvi put je oragnizovan zjednički skup na temu “Promoting Peace, Openness and Development”. Forum je održan u Noordwijk an Zee u Holandiji.Ideja ovog foruma bila je da prezentuje zajedničku saradnju tri organizatora kao i da pripremi novu viziju i locira nove izazove.Na skupu su učestvovali top menadžment Microsofta na čelu sa Steve Ballmer-om, CEO Microsofta, BBC-ja na čelu sa Richard Sambrook-om, direktorom za globalne vesti, kao i sam vrh administracije NATO-a sa Generalnim Sekretarom Japp de Hoop Scheffer-om .Atlantski savet Srbije je predstavljao njegov izvršni director, g-din Marko Kovačević.
 

 

Atlantski savet Srbije u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Srbije  organizovao je predavanje zamenika generalnog sekretara NATO, gospodina A.M. Rica na temu evro-atlantskih integracija, 19.12.2006.godine u  Ministarstvu inostranih poslova RS, Beograd. Susret je bio povodom ulaska Srbije u PfP I otvaranja NATO kancelarije u Beogradu.
 

 

Atlantski savet Srbije je ugostio predstavnike National War College  kao i predstavnike Defence Academy iz SAD. Tom prilikom gosti su se upoznali sa prezentacijom gospodina Srbobrana Brankovića, direktora „Medium Gallup International“ na temu „Mišljenje javnog mnjenja u Srbiji o tekućim pitanjima“ kao i gospođice Ivane Kojadinović o ulozi i aktivnostima Atlantskog Saveta Srbije 
 

 

Atlantski savet Srbije je organizovao radnu večeru sa generalom Janikom Asetom, direktorom NATO kancelarije za vezu u Srbiji. Tokom sastanka je razmatrana zajednička saradnja, unapređivanje odnosa i poboljšanje daljeg rada. 
 

 

Nato u udžbenicima istorije- napori i rezultati naziv je četrnaestog Međunarodnog foruma profesora istorije održanog u Segedinu od 28. do 30. marta 2007. godine u organizaciji Centra za sigurnosnu politiku Segedin. Atlantski savet Srbije je na skupu  predstavljao  civilni  sektor iz Srbije na poziv Fakulteta političkih nauka u Beogradu koji tradicionalno doprinosi ovom značajnom događaju kroz učešće studenata FPN i Filozofskog fakulteta katedre za istoriju, kao i mladih, ambicioznih profesora istorije iz gradova Srbije.Cilj skupa bio je sagledavanje i iznalaženje načina kako NATO i civilni sektor mogu pomoći profesorima istorije da prezentuju i prikažu današnje kompleksne bezbednosne pretnje i izazove, kao i doprinos istoričara na planu pružanja informacija šta NATO danas jeste i kakva je njegova uloga u rešavanju kriza i obezbeđenju mira u svetu.Ispred Atlantskog saveta učestvovala je g-djica Jelena Jeličić, njegov projekt menadžer.
 

27. oktobar

VIII Škola reforme Sektora Bezbednosti održana je u Leonardo centru, u Beogradu, u organizaciji ISAC fonda, a pod pokroviteljstvom Kanadske Ambasade u Beogradu. Ispred Atlantskog saveta Srbije školi su prisustvovali Aleksandar Đelošević i Vuk Gerić.
U školi se na temeljan i sveobuhvatan način govorilo o reformi sektora bezbednosti, iskustvima, aktuelnim dešavanjima, kao i budućim planovima na pomenutu temu. 

 

26. oktobar

Atlantski savet Srbije organizovao je prvi u nizu okruglih stolova koji se bavio Srbijom danas u prostorijama Republičkog zavoda za statistiku, 26. oktobra 2006. godine.
„Okrugli sto o razvoju, Srbija, jesen – zima 2006/2007.“ Okupio je eminentne stručnjake iz sveta ekonomije, predstavnike ministarstava, instituta, univerziteta, agencija i Narodne banke Srbije. 


 

20. oktobar

U prostorijama Atlantskog saveta Srbije započela je sa radom „Škola o organizovanom kriminalu“ koju vodi gospođa Miroslava Milenović, član Upravnog odbora ASS. Edukacija ove vrste namenjena je članovima Organizacije mladih ASS. 
 

19. oktobar

Održana je Godišnja konferencija generalnog sekretara NATO-a u Londonu u organizaciji Londonske škole za ekonomske i političke nauke i Korporacije grada Londona. Ovo je bila četvrta godišnja konferencija sa nazivom „Odgovor na globalne izazove sigurnosti“. Učestvovalo je 170 poslovnih lidera, ljudi koji donose odluke i studenata. Učesnici su razmatrali plan NATO-a vezan za globalne izazove sigurnosti. Predstavnik Atlantskog saveta Srbije bio je njegov izvršni direktor, Marko Kovačević. 
 

19. oktobar

U Vašingtonu je 16–19. oktobra održan drugi po redu seminar o transatlantskim odnosima i vojnoj transformaciji, pod pokroviteljstvom Atlantskog saveta SAD-a. Na ovoj četvorodnevnoj konfernciji o bezbednosnoj politici govorili su vladini zvaničnici, think tank analitičari i drugi eksperti iz Vašingtona. Predstavnici YATA i studenti su u okviru seminara posetili Saveznicku komandu NATO-a za transformaciju u Norfolku, država Virdžinija, gde su upoznati sa novim tendencijama u NATO-u, njegovim kapacitetima, trenutnoj transformaciji i njenom uticaju na buduce operacije NATO-a. Oni su takode imali priliku da u pomorskoj bazi u Norfolku posete americki vojni brod ”Kearsarge”. Na kraju konferencije učesnici su sastavili zajednicki nacrt o njihovom viđenju globalnog partnerstva, transatlantskog dijaloga i buduće uloge NATO-a. Ispred Organizacije mladih Atlantskog saveta Srbije učestvovao je Milan Jovanović. 
 

11. oktobar

G-đa Miroslava Milenović član Upravnog odbora Atlantskog saveta Srbije i Ilija Đorđević clan Atlanskog saveta učestvovali su na forumu Bezbednost i društvo , Terorizam i verski ekstremizam koji je organizovalo Udruženje diplomaca centra Džordž K. Maršal-Srbija u Beogradu. Forum je okupio veliki broj studenata i eksperata iz Srbije, predstavnike ovdašnjih ambasada i medija.
Na forumu su govorili g-din Džejms Roberts zamenik direktora Evropskog centra za studije bezbednosti Džordž K. Maršal iz Garmišpartenkirhena, Nemacka, g-đica Katarina fon Knop profesor Koledža za međunarodne studije i studije bezbednosti Garmišpartenkirhen, Nemačka kao i domaći eksperti sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu gospoda dr Zoran Dragišić i mr Darko Trifunović. Skup je otvorio g-din Zoran Jeftić pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse.
Odlična organizacija, kao i izbor tema i predavača, doprineli su visokom nivou ovog foruma. 

 

8. oktobar

Od 5. do 8. oktobra 2006. godine održana je međunarodna konferencija u Bukureštu pod nazivom “ Nacrt prve regionalne strategije bezbednosti iz ugla civilnog društva “ ( Drafting a Regional Security Strategy from the Perspective of the Civil Society) u organizaciji ATA-e (Atlantic Treaty Association) i EURISC-a (European Institut for Risk Security and Communication Management) iz Rumunije, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške.
Cilj ovog skupa bio je da se na osnovu nacionalnih strategija bezbednosti zemalja regiona izradi zajednički nacrt prve regionalne strategije bezbednosti.
Ispred srpske delegacije iz Atlantskog saveta Srbije su prisustvovali Mihailo Ilić predsednik Organizacije mladih i Jelena Jeličić projekt menadžer, kao i Ana Jovancai sa Megatrend univerziteta koji aktivno podržava rad Saveta.
Događaji ove vrste pospešuju saradnju, razmenu iskustava i dijalog u regionu. 

 

20. septembar

Atlantski savet Srbije je u saradnji sa Evropskim pokretom i Centrom za regionalni razvoj i evropske integracije pokrenuo eksperimentalni serijal emisija na radiu Glas crkve pod nazivom ‘’U susret evro-atlantskim integracijama’’.
Projekat je nastao kao odgovor na potrebu javnog mnenja Srbije da se što direktnije informiše na temu političko-bezbednosnih integracija i dobiti nas kao građana, a tako i čitavog društva od mogućih partnerstava.
Tokom ovog serijala, pored eminentnih stručnjaka koji su govorili na aktuelnu temu, učestvovali su i predstavnici Organizacije mladih Atlantskog saveta Srbije, potom predstavnici Evropskog pokreta kao i mladi akademci koji su imali priliku da proputuju Evropom u grupi 200 najboljih studenata Srbije.
Iz ugla ovih mladih ljudi dat je odgovor mladima širom zemlje zašto treba ostati ovde, a postati deo Evrope i sveta.
Emisija se emituje svakog petka od 11h, na radiu Glas crkve na sledecim frekvencijama:
• 90 Mhz - Zapadna Srbija
• 94 Mhz - Šumadija
• 97.3 Mhz - Područje grada Beograda
• 102 Mhz - Podrinje i Vojvodina
• 104 Mhz - Centralna Srbija
Nadamo se da će emisija postići još veću slušanost i da će doprineti boljoj informisanosti domaćeg javnog mnenja. 

 

18. septembar

Delegacija Atlantskog saveta Srbije koju su činili Ilija Đorđević i Aleksandar Đelošević učestvovala je u radu međunarodne konferencije ’’Jačanje mešunarodne saradnje u jugoistočnoj Evropi’’ održanoj u Strugi, Makedonija, od 14-18. septembra. Učesnici konferencije su se međusobno informisali o završenim, tekućim i planiranim projektima u oblasti reforma sektora bezbednosti na Balkanu, ključnim bezbednosnim izazovima u regionu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. U radu skupa učestvovali su Lazar Elenovski ministar odbrane Makedonije, Antonio Milososki ministar inostranih poslova Makedonije, Dzon Kolston pomocnik generalnog sekretara NATO-a zaduzen za planiranje politike odbrane, ambasadori Britanije i kraljevine Norveske u Makedonji Robert Dikson i Karl Vibue, Ervan Fuere specijalni predstavnik EU i šef delegacije Evropske komisije u Makedonijji, visoki zvaničnici ATA i brojni eksperti iz NATO, SAD, Velike Britanije i balkanskih zemalja. Glavna poruka konferencije je bila da je potrebno intezivirati i unaprediti regionalnu saradnju. 
 

14. septembar

U sredu 14.09.2006. godine održan je tradicionalni sastanak SSIF-a ( Security Sector Information Forum ) u prostorijama Centra za civilno-vojne odnose. Pored domaćina skupu su prisustvovali predstavnici Freedom House, Atlantskog saveta Srbije ( Jelena Jeličić, projekt menadžer), Fonda za otvoreno društvo u Srbiji, EBCO Balkan, Norveške narodne pomoći, Džeferson instituta , Odbora za bezbednost skupštine Srbije, UNDP-SEESAC i OEBS-a. Učesnici SSIF-a su se međusobno upoznali sa ostvarenim, trenutnim i planiranim aktivnostima uz mogućnost otvorene diskusije.
Razmena iskustava i susreti ove vrste treba da doprinesu boljoj komunikaciji i jačanju saradnje unutar NGO sektora kao i ostalih demokratskih snaga zemlje, na planu približavanja Srbije političko-bezbednosnim integracijama i standardima. 

 

10. septembar

Atlantsko veće Hrvatske (AVH) organizovalo je petu po redu međunarodnu konferenciju na ostrvu Šipan cija je tema bila ’’NATO i jugo-istočna Evropa’’. Na skupu su prisustvovali predstavnici ATA iz regiona jugo-istočne Evrope, predstavnici NATO-a, predstavnici iz državnih institucija Republike Hrvatske kao i predstavnici diplomatskog kora.Delegacija Atlantskog Saveta Srbije bila je u sastavu: Ratko Balaban, član Atlantskog saveta Srbije i Marko Kovačević, Izvršni direktor.
Ovogodišnji skup bio je posvećen regionalnoj povezivanju i razvoju mreže za saradnju kao i uobičajenim NATO temama odnosno temama koje su vezane za NATO strategiju za Balkan. 

 

28. juli

Memorandum o saradnji između Atlantskog saveta Srbije i Evropskog pokreta u Srbiji potpisan je 28. jula 2006. Memorandum je potpisan u cilju unapređenja saradnje dveju organizacija u oblasti evroatlantskih integracija. 
 

25. juni

U okviru projekta NATO – Trka za partnerstvo pod pokroviteljstvom Generalnog sekretara NATO gospodina Jap de Hop Shefera, od 24 do 25. juna 2006. godine je organizovan međunarodni polumaraton na relaciji Horgoš-Segedin. Kao jedan od organizatora dogadaja Atlantski savet Srbije je priredio forum o nacionalnoj bezbednosti u Horgošu, 24.06.2006. godine. 
 

23. juni

Atlantski savet Srbije organizovao je 22. i 23. juna ove godine međunarodnu konferenciju sa ciljem da obeleži pet godina svog postojanja i da razmotri aktuelnu bezbednosnu situaciju u regionu kao i da predstavi Srbiju kao pouzdanog partnera.
Konferenciji su prisustvovali predsednici atlantskih saveta zemalja članica NATO, Partnerstva za mir, g. Džordž Katsirdakis načelnik Odeljenja za saradnju u oblasti odbrane Sektora za planiranje i politiku odbrane NATO, g. Hans Ola Urstad šef Misije OEBS-a u SCG, g. Majkl K. Polt ambassador Amerike u SCG, g. Trols Froling generalni sekretar ATA, Nj.K.V. Aleksandar II Karađorđević i druge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje i sveta.
„ Pet godina u porodici- partnerstvo, uspeh, buduća vizija i novi izazovi“ je naziv skupa koji je okupio i inspirisao učesnike na rađanje novih projekata i ideja u pogledu dalje saradnje na promociji evro-atlantskih vrednosti u zemlji i svetu. Preko sedamdeset učesnika konferencije dalo je kreativan i veoma važan doprinos konferenciji i jaku podršku i ohrabrenje Atlantskom savetu Srbije da nastavi putem evro-atlantske budućnosti što je od krucijalne važnosti u ovom političkom trenutku. 

 

19. juni

Izašao je peti, jubilarni broj “Atlantisa” koji je ispratio petogodišnja zalaganja Atlantskog saveta Srbije na ulasku naše zemlje u bezbednosne integracije. Kratka retrospektiva najvažnijih događaja ima za cilj upoznavanje javnosti Srbije sa radom Atlantskog saveta od osnivačkih dana do sada. 
 

18. juni

Balkanska konferencija Atlantske asocijacije Mladih političkih lidera (AAYPL) u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, Sekretarijata AAYPL i Atlantskog saveta Norveške, održana je u Beogradu od 16 do 18. juna 2006. godine. Pod tematskim okvirom “ Arena za mlade političare u evro-atlantskoj oblasti ” konferencija je predstavljala odličan poligon za razmenu mišljenja i iskustava mladih lidera iz regiona, predstavnika ATA zemalja partnera i domacih zvaničnika, kao i priliku za uspostavljanje novih vidova saradnje na planu razrešavanja aktuelnih problema. Na skupu su govorili gospodin Hakon Blankenborg ambasador Norveške u Srbiji, gospodin Branislav Milinković specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova Srbije pri NATO, gospođa Snežana Samardžić Marković pomoćnik ministra odbrane Srbije za politiku odbrane, gospodin John Inge Lovdal generalni sekretar AAYPL, gospodin Harald Thorud predsednik YATA i mnogi drugi. 
 

12. maj

Godišnja Skupština Atlantskog saveta SCG održana je 12.05.2006. godine u prostorijama Atlantskog saveta. Na Skupštini je usvojen izveštaj o radu u 2005. godini i prihvaćen plan rada za 2006. godinu. Izabrana su tri nova člana Upravnog odbora u sastavu: Puk.prof.dr Branislav Đordević, Prof.dr Vojkan Stanić i Milivoje Reljin.
Na sednici Upravnog odbora održanoj 22.05.2006. godine u prostorijama Atlantskog saveta, izvršen je izbor:
- predsednika Atlantskog saveta SCG: Vladan Živulović;
- potpredsednika Atlantskog saveta SCG: prof.dr Mića Jovanović;
- predsednika Upravnog odbora ASSCG: prof.dr Miroslav Milićević. 

 

5. maj

Četvrti broj časopisa “ATLANTIS”, glasila Atlantskog saveta Srbije i Crne Gore izašao je iz štampe. Iz novog broja izdvajamo:
-Intervju: Trols Froling, generalni sekretar -ATA: Šansa za Srbiju
-Bezbednosni izazovi, rizici i pretnje: Bakansko bure baruta( Branislav Đorđević);
-Reforma Vojske SCG: Privatizacija na nuli (Vladan Živulović);
-Integracije: U začaranom krugu (Ksenija Milivojević)
-Zemlja partner: Holandija : Velika mala država; Intervju: Baren van den Hejden, ambasador Holandije: Suočavanje s prošlošću
-Globus: Više politički NATO ( Mihael Ruhle);
“ATLANTIS” se štampa uz podršku Vlade Kraljevine Norveške. 

 

20. april

Peti po redu Forum "Bezbednost i društvo" održan je u prostorijama Sava centra u Beogradu pod nazivom "Upravljanje krizom" u organizaciji udruzenja diplomaca centra Džordž K. Maršal Srbija i Crna Gora.
Posebno su predstavljeni NATO koncept upravljanja krizom, studija slučaja Kriza u Makedoniji 2001., upravljanje krizom i dohodovni sektor.
O aktuelnim aspektima ove teme govorili su: Džon Krindler, bivši zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO u Direktoratu za upravljanje krizama i operacijama NATO, sada profesor Koledža za međjunarodne studije i studije bezbednosti u okviru Centra za studije bezbednosti Džordž K Maršal u Garmiš Partenkirhenu, SR Nemačka; dr. Biljana Vankovska, Katedra za odbranu, sociologiju i politiku Filozofskog fakulteta u Skoplju, Makedonija i dr. Zoran Keković, Fakultet civilne odbrane.
U radu foruma pored vojnih i civilnih stručnjaka učestvovala je i delegacija Atlantskog saveta Srbije i Crne Gore koju su činili: Ilija Djordjević, Mihailo Ilić i Aleksandar Djelosević. 

 

12. april

Fondacija NJKV Princeze Katarine organizovala je 44. po redu sastanak NVO na Belom Dvoru, 12. aprila 2006. godine. Seminar se održao na temu “ Mladi i zaposlenje”, a ispred Atlantskog saveta prisustvovala je Jelena Jeličić, član Organizacije mladih. 
 

30. mart.

Atlantski savet Srbije i Crne Gore je održao još jednu u nizu Školu za novinare, sa evroatlantskom tematikom. Aktuelna tema je ovoga puta bila: Evropska integracija i bezbednosna arhitektura Evrope. Evropska bezbednost, prožeta političkim uticajima i integracijama, i mesto SCG u tim procesima dominirali su na ovom Beogradskom novinarskom forumu. Ambasador Norveške u SCG, Nj. E. Haakon Blankenborg i g-đa Esmeralda Hernandez Aragones ispred Evropske komisije, dali su svoje viđenje ovih problema, dok su Vladimir Međak (Kancelarija za pridruživanje EU) , Ksenija Milivojević (Odbor za Evropske integracije u Skupštini Srbije) i Milan Milanović (Ministarstvo spoljnih poslova) govorili o odnosima naše zemlje sa EU i NATO, iz aspekta SCG. Miloš Ladičorbić (ASSCG) dao je pregled bezbednosne arhitekture Evrope, sa težištem na vojnoj komponenti. Forum se istakao po aktivnoj ulozi učesnika, kojima su na kraju od strane organizatora dodeljeni sertifikati. 
 

17. mart.

Članovi redakcije ’’Atlantisa’’ glasila Atlatnskog saveta SCG, Milan Jovanović i Jelena Jeličić prisustvovali su petom sastanku Interresorne grupe za pristupanje Programu ’’Partnerstvo za mir’’ i Zajedničkog radnog tela SCG za pripremu u vođenju pregovora i zaključenja Bezbednosnog sporazuma sa NATO, održanog 17.03.2006. godine u kasarni na Topčideru. Sastanak su otvorili ambassador Branislav Milinković, specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova SCG pri NATO i gospođa Snežana Samardžić Marković pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem pripremama za priključenje Parnerstvu za mir, saradnji SCG i NATO i sporazumima i dokumentima neophodnim za članstvo u Partnerstvu za mir. 
 

13. mart.

Članovi Atlantskog saveta SCG Jelena Jeličić, Igor Srbljanović i Ilija Đorđević prisustvovali su predavanju predsednika Instituta za tranzicione demokratije Brusa Džeksona održanom 13. marta u prostorijama beogradske Škole za studije bezbednosti.
Džekson je ukazao na značaj svih evroatlantskih integracionih procesa za SCG sa stanovišta povećanog nivoa investicija. Poseban akcenat dat je značaju Crnomorske regije i njenoj ulozi u prenošenju iskustava u procesu priključenja SCG Partnerstvu za mir. 

 

27. februar

Air War College, Alabama USA, je sa svojim dvadeset i jednim predstavnikom gostovao Atlantskom savetu SCG, gde su bili upoznati sa predavanjem gospodina Srbobrana Brankovića, direktora “Medium Gallup International” o istraživanju javnog mnjenja i sociološkim objašnjenjima na teme: Zainteresovanost gradana Srbije za EU, program “Partnerstvo za mir” i NATO, kao i stav građana prema SAD i njenoj politici. 
 

23. februar

ASSCG je organizovao večeru za visoke zvaničnike NATO-a, nakon seminara koji je organizovao Fakultet politickih nauka, na temu “Norveška, Slovenija i SCG: Zajedno u NATO”. Večeri su prisustvovali: g. Frank Boland, gdja Suzan Pond, ambasador Matjaž Šinkovec, g. Zsolt Rabai, g. Gregor Krajc, kao i mnogi drugi gosti iz NATO i resornih ministarstava SCG. U neformalnoj atmosferi, razgovaralo se o problemima reforme vojske SCG, animacije javnosti po pitanju evroatlantskih integracija, itd. 
 

23. februar

ASSCG je ugostio generalnog sekretara ATA, gospodina Trolsa Frolinga od 20. do 23. februara 2006.godine. Tom prilikom gospodin Froling je imao sastanke sa članovima Upravnog odbora ASSCG, gde se upoznao sa radom i budućim planovima naše organizacije. Upriličen je i sastanak sa članom pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju, savetnikom predsednika Srbije Borisa Tadića, gospodinom Dušanom Batakovićem i Ksenijom Milivojević, predsednikom Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije. Sa predsednikom ASSCG Vladanom Živulovićem, bili su gosti Upravi za politiku odbrane Ministarstva Odbrane SCG, gde su informisani o naporima Ministarstva odbrane vezanom za reformu vojske i pristupanju programu “Partnerstvo za mir” i NATO. Takođe, gospodin Froling se sastao i sa članovima Organizacije mladih ASSCG, koji su ga upoznali sa svojim dosadašnjim radom, realizovanim projektima i daljim planovima u cilju širenja evroatlantskih vrednosti. 
 

8. februar

Treći broj časopisa “ATLANTIS”, glasila Atlantskog saveta Srbije i Crne Gore izašao je iz štampe. Iz novog broja izdvajamo:
Intervju: Predrag Bubalo, ministar privrede: Reforme po planu
Budućnost Vojske SCG: Zašto bole reforme ( Slobodan Kosovac); Škrti finansijeri (dr Ivan Đokić); Naše trupe na stranom tlu (Petar Cornakov); Umesto jedne, dve armije (Radosav Martinović)
Integracije: Balkanski korak ka EU (Aleksandra Mijalković)
Zemlja partner: Belgija : Prestonica činovnika; Intervju: Lik Liebo, ambasador Kraljevine Belgije: Spasonosni konsenzus
Globus: Izgradnja poverenja ( En Bader); Stvaranje održive jugoistočne Evrope (Patricia Taft)
“ATLANTIS” se štampa uz podršku Vlade Kraljevine Norveške.
Atlantis br. 3 možete preuzeti u PDF formatu (1.824 KB). 

 

25. januar

Članovi Atlantskog saveta mr Hatidža Beriša i g. Ilija Đorđević učestvovali su u radu okruglog stola pod nazivom "Sigurnost BiH = BiH u članstvu NATO", koji je održan u Doboju, 25. januara 2006.godine, u organizaciji Alijanse za sigurnost BiH. 
 

10. januar

Član Atlantskog saveta g. Miloš Ladičorbić učestvovao je kao predavač u okviru seminara na temu “Bezbedonosna arhitektura Evropske unije – pogled iz Srbije i Crne Gore” koji je za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije organizovao Centar za civilno-vojne odnose.
Pored V. Ladičorbića predavači su bili dr Milica Delević-Đilas i prof. dr Miroslav Hadžić, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.
Među glavnim temama obrađivane su i strategija Srbije za priključenje EU, bezbednosna politika EU i njeni odbrambeni kapaciteti. 
Izveštaj Trilaterala BG-PG-ZG

Atlantski savet Srbije započeo je regionalni projekat saradnje Srbije, Crne Gore i Hrvatske pod nazivom “ Building New Balkans Together to NATO”u okviru Balkan mozaika i saradnji sa AAYPL(Atlantic Asociation of Young Political Leaders).
Prvi inicijalni susret održan je u Beogradu, 21.12.2006. godine, a učesnici su bili Mladi lideri tri susedne zemlje, nekadašnje članice socijalističke Jugoslavije.
Specijalni gost koji je svojim iskustvom i znanjem doprineo radu okruglog stola je gospodin Džon Inge Lovdal, generalni sekretar Atlantske asocijacije mladih političkih lidera inače dugogodišnji saradnik i prijatelj Atlantskog saveta Srbije. DALJE >>>