Atlantski savet Srbije

14. decembar

Ovogodišnji novinarski forum Atlantskog saveta Srbije održan kao deo inicijative i regionalnog projekta Balkan mozaik, organizovan u formi okruglog stola pružio je mladim novinarima priliku da sa domaćim ekspertima razmene mišljenja na aktuelna dešavanja objedinjena ključnom temom evro-atlantskih integracija.Među govornicima su učestvovali gospodin Milanović direktor direkcije za NATO pri Ministarstvu inostranih poslova, gospodin Bošković načelnik Uprave za odnose sa javnošću, gospodin Gordić zamenik načelnika Uprave za kadrove pri Ministarstvu odbrane, gospođa Milenović član Upravnog odbora ASS i ekspert po pitanju organizovanog kriminala kao i gospodin Gerić takođe član ASS i urednik ekonomske rubrike novinske kuće Politika. 
 

1. decembar

Ambasador Španije u Beogradu, Njegova Ekselencija Hoze Riera Sikier je postao počasni član Atlantskog Saveta Srbije. 
 

1. decembar

Saradnja je otpočela prijemom koji je Atlantski savet Srbije upriličio povodom završetka školovanja 127. i 128. klase studenata Vojne Akademije, 12.septembra 2007. godine, a nastavljena sportskim danom na Adi Huji kroz kontakt Organizacije mladih ASS i nove klase studenata Vojne akademije, održanog 14. oktobra 2007.godine u Karting centru.  To je ujedno značilo i priliku za uzajamno upoznavanje, predstavljanje aktivnosti i angažovanja mladih ASS, kao i brojnih mogućnosti koje su na raspolaganju mladima u okviru Vojne akademije. U okviru saradnje organizovan je put za dva studenta Vojne Akademije u Atinu od strane ASS, kao i sportski dan na Vojnoj Akademiji koji su domaćini upriličili za članove ASS  1.12.2007. godine.
 

27-28. novembar

U okviru projekta “Put po Srbiji – u susret evroatlantskim integracijama“ Atlantski savet Srbije, u saradnji sa NATO’s Public Policy Devision, organizovao je po tradicionalnu posetu gradovima Srbije koja je obuhvatila javne tribine namenjene predstavnicima institucija lokalne samouprave, akademske populacije i medija u Valjevu 27.09.2007.i Kragujevcu i Novom Sadu 28.09.2007.  Na tribini su uzeli učešće Stefan Fule, stalni predstavnik Češke Republike pri NATO; Jaroslav Skonijecki, direktor za partnerstvo i evroatlantske integracije pri NATO; Slobodan Kosovac, general u penziji i član UO Atlantskog saveta Srbije; Marko Kovačević, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, i Dušanka Rodić i Nikolina Šašo, predstavnice Organizacije mladih Atlantskog saveta Srbije.Tribine su imale za cilj da predstavnicima lokalnih institucija, akademske populacije i medija dodatno približi iskustva novih članica Severno-atlantske alijanse, Česke Republike i Poljske, u procesu integracije u NATO i u EU koja bi mogla biti korisna za Srbiju.
 

16. novembar

Danas je završen petodnevni kurs o međunarodnim bezbednosnim organizacijamau u okviru Škole nacionalne odbrane, a u organizaciji Atlantskog Komiteta Italije i Atlantskog Saveta Srbije . “Tematika kursa bila je u visokoj korelaciji sa sadržajima predmeta koji se izučavaju na ovom nivou usavršavanja oficira Vojske Srbije. Znanja stečena tokom kursa pomoći će oficirima da bolje razumeju i procene kretanja bezbednosnih faktora ne samo na regionalnom nivou, nego i širom sveta. Nadam se da će započeta saradnja, prvenstveno u realizaciji sadržaja u Školi nacionalne odbrane sa Atlantskim Savetom Srbije nastaviti traganjem za novim institucionalnim oblicima” istakao je puk. Obrenović, načelnik generalštabnog usavršavanja.
Posle dodele setifikata o završenom kursu, puk. Sretenović, načelnik Škole nacionalne odbrane, rekao je “Kurs je organizovan u skladu sa svetskim trendovima i pružio je priliku oficirima Vojske Srbije da čuju eksperte iz oblasti međunarodnih bezbednosnih organizacija. Mi ćemo izvršiti analizu i pokrenuti inicijativu da se ova praksa nastavi i sigurni smo da će to unaprediti nastavne sadržaje u Školi nacionalne odbrane.”
Predsednik Atlantskog Komiteta Italije, koorganizatora kursa, Fabricio Lućoli koji je bio i predavač na samom kursu istakao je “Kurs je bio veoma dobro organizovan. Treba pohvaliti sve učesnike zbog izuzetne motivacije i participacije. Ja nisam bio ovde da predajem, već da razmenjujem činjenice, znanja i stavove radi ispunjenja zajedničkih ciljeva. Verovatno sam ovih dana naučio više od vas nego što ste vi od mene i to deluje zaista obećavajuće kada se razmatra kao osnov za buduću saradnju. U budućnosti ćemo, nadam se, produbiti saradnju zarad razmene i širenja aktuelnih znaja i informacija iz oblasti međunarodne bezbednosti.”

 

3. novembar

Atlantski savet Srbije, u saradnji sa Atlantskim komitetom Norveške, drugu godinu za redom organizoavao je posetu mladih lidera sedistu NATO-a u Briselu kao i posetu Ministarstvu odbrane i Ministarstvu spoljnih poslova Norveške u Oslu. Delegaciju su činili predstavnici omladine političkih partija, Beogradske škole bezbednosti, predstavnik Srpske pravoslavne crkve, predstavnici medija, Megatrend univerziteta kao i članovi omladine Atlantskog saveta Srbije. Atlantski komitet Norveške, predvodjen g. Krisom Prebensenom generalnim sekretarom komiteta i g. Haraldom Thorudom predsednikom YATA-e, omogućio je mladim liderima posetu Ministarstvu odbrane Norveške u kome se govorilo o transformaciji Vojske Srbije i saradnji koju ona ima sa Vojskom Norveške i daljim projektima koji će biti ostvareni kroz saradnju naše dve zemlje. Poseta ministarstvu spoljnih poslova bila je posebno značajna zbog susreta sa Njegovom Ekselencijom g. Kai Eideom koji je bio dugogodisnji ambassador Norveške u NATO-u. Ambasador Eide je kroz veoma direktan i prijateljski razgovor izrazio zelju da Srbija sto pre udje u svetsku zajednicu i njene institucije jer je ona potrebna svetu koliko i svet njoj. Posle divnog prijema u Oslu usledila je poseta Briselu, gde su se mladi lideri, zahvaljujući Norveškoj misiji pri NATO i g. Hakonu Svane prvom sekretaru misije, susreli sa šefovima misija Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih država kao i predstavnicima misije Hrvatske.  
 

31. oktobar

U organizaciji Centra za civilno-vojne odnose a pod pokroviteljstvom ambasade Česke republike od 29-31. oktobra u Beogradu je održana međunarodna konferencija Reforma sektora bezbednosti. Među mnogobrojnim zvanicama iz diplomatskog kora, vladinog i nevladinog sektora, medija učestvovali su i visoki zvaničnici bezbednosnog sektora Đorđe Mamula član odbora za bezbednost Republike Srbije, šef Bezbednosno informativne agencije Rade Bulatović i šef Vojne bezbednosne agencije Svetko Kovač. Stavove Atlantskog saveta Srbije je zastupao Aleksandar Đelošević.  
 

25-27. oktobar

Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije organizovala je 67. Rouz-Rot seminar pod nazivom Srbija i Evropa: Izazovi integracije. Mesto dešavanja trodnevne konferencije bila je Parlamentarna skupština Republike Srbije, a prisustvovale su nacionalne parlamentarne delegacije iz 20 zemalja Evrope, Severne Amerike i Azije, međunarodne parlamentarne delegacije Zapadnoevropske Unije, Saveta Evrope, OEBS-a i PABSEC-a, i vanparlamentarni posmatrači iz uglednih i prestižnih medjunarodnih, državnih i nevladinih institucija.  Delegaciju Atlantskog saveta Srbije predstavljali su Ilija Djordjević i Aleksandar Djelošević. 
 

19. oktobar

Održana je Godišnja konferencija generalnog sekretara NATO-a u Londonu u organizaciji Londonske škole za ekonomske i političke nauke i Korporacije grada Londona. Ovo je bila četvrta godišnja konferencija sa nazivom „Odgovor na globalne izazove sigurnosti“. Učestvovalo je 170 poslovnih lidera, ljudi koji donose odluke i studenata. Učesnici su razmatrali plan NATO-a vezan za globalne izazove sigurnosti. Predstavnik Atlantskog saveta Srbije bio je njegov izvršni direktor, Marko Kovačević.
 

2. septembar

Povodom završetka školovanja 127. i 128. klase studenata Vojne akademije, Atlantski savet će danas, 12. septembra u sedištu organizacije upriličiti svečanost u čast najmlađih oficira u Srbiji. Na svečanom skupu uz dvadeset diplomaca Vojne akademije prisustvovaće i pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Dr Bojan Dimitrijević, pomoćnik ministra odbrane za poslove odbrane Mr Dušan Spasojević i načelnik Vojne akademije general major Mr Vidosav Kovačević. Na skupu će biti pokrenuta diskusija o aktuelnim vojno-bezbednosim temama, a to su pre svega pitanje Kosova i Metohije, položaj vojske i reforma sektora bezbednosti. Atlantski savet izražava zadovoljstvo povodom ostvarene saradnje sa Vojnom akademijom koja je u proteklom periodu bila izuzetno dobra i neprekidno se razvija.
 

27- 30. jun

Po prvi put nakon 50 godina u organizaciji Atlantskog saveta Srbije dogodila se poseta  NATO sedistu u Briselu  koju je Atlantski savet Srbije organizovao za 50-tu generaciju Škole nacionalne odbrane uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u periodu od 27. do 30. juna 2007. godine.Poseta je imala istorijski značaj, jer je ovo prva generacija koja je školovana po NATO standardima, i koja je posetila sedište NATO-a u Briselu i Komandu NATO-a u Monsu. 
 

27-30. jun

Atlantski savet Srbije je ugostio predstavnike National War College  kao i predstavnike Defence Academy iz SAD. Tom prilikom gosti su se upoznali sa prezentacijom gospodina Srbobrana Brankovića, direktora „Medium Gallup International“ na temu „Mišljenje javnog mnjenja u Srbiji o tekućim pitanjima“ kao i gospođice Ivane Kojadinović o ulozi i aktivnostima Atlantskog Saveta Srbije  Po prvi put nakon 50 godina u organizaciji Atlantskog saveta Srbije dogodila se poseta  NATO sedistu u Briselu  koju je Atlantski savet Srbije organizovao za 50-tu generaciju Škole nacionalne odbrane uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u periodu od 27. do 30. juna 2007. godine.Poseta je imala istorijski značaj, jer je ovo prva generacija koja je školovana po NATO standardima, i koja je posetila sedište NATO-a u Briselu i Komandu NATO-a u Monsu. 
 

27. jun

U Makedoniji, u Strugi, je organizovan Junior Security Forum na temu „Challenges of the Global Security and Responsibility“. Organizator foruma je Evroatlantski savet Makedonije, a podržan je od strane NATO Public Diplomacy Division-a. Povod za održavanje JSF u Strugi je EAPC koji se u isto vreme trajao u Ohridu, sa idejom da mladi lideri iz zemalja regiona (Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije) budu uključeni u pitanja globalne bezbednosti, kao što su misija u Avganistanu, energetska bezbednost i budućnost NATO-a na Balkanu. Povezivanje ova dva dogadjaja ostvareno je kroz predavanja i debate, sa nekim od učesnika EAPC Security Forum-a, kao i kroz posetu učesnika JSF Ohridu, gde su imali prilike da posmatraju radne panele EAPC Security Forum-a. Predstavnici Atlantskog saveta Srbije u Strugi bili su Miloš Vasiljević i Teodora Teodosijević, članovi Organizacije mladih Atlantskog saveta Srbije. 
 

14-17. jun

Arena za mlade političare evro-atlantskog regiona.Atlantski savet Srbije organizovao je  godišnju konferenciju Atlantic Association of Young Political Leaders (AAYPL). Članice ove asocijacije su zemlje Evorpe i Severne Amerike. Cilj AAYPL-a je da ponudi prostor u kom će mladi političari (članovi parlamenata, savetnici ministara i politički aktivisti) Evro-Atlantskog regiona moći da se susreću, razmenjuju iskustva i planiraju zajedničke aktivnosti. Poseban prioritet AAYPL balkanske konferencije pod nazivom: „ Arena za mlade političare evro-atlantskog regiona” bio je da podstakne bolje kontakte i saradnju mladih političara koji predstavljaju region. Namera organizatora ove Konferencije je nastavak i jačanje pozicije Srbije i njeno promovisanje  kao lideara u našem region, unapređenje saradnje koja je uspostavljena  i doprinošenje stvaranja novih i dugotrajnih kontakata među budućim liderima. Teme za ovaj skup pažljivo su odabrane sa fokusom na: deo posvećen korupciji, Evro-Atlantskim integracijama i razmeni iskustava Balkanskih zemalja sa partnerima iz Evro-Atlantske zajednice. Ovoj važnoj grupi gostiju Atlantski savet Srbije je organizovao posete Parlamentarnoj Skupštini Republike Srbije, Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu odbrane , što je ujedno bila  prilika za promovisanje dosadašnjih rezultata koje su ove državne institucije postigle u procesu reformi. Konferencija je održana u Beogradu od 14. do 17. juna 2007. godine u organizaciji Atlantskog saveta Srbije i podršku  Sekretarijata AAYPL iz Norveške.Na skupu su učestvovali mladi ljudi iz regiona koji su na važnim pozicijama u ključnim sektorima i institucijama u svojim zemljama, a koji oličavaju potencijal i buduće lidere regiona. Njima su se pridružile  kolege iz država evro-atlantskog područja kao što su gosti iz Norveške, Nemačke, SAD i ostali. Među govornicima skupa ističemo G-dina Bratislava Đorđevića, Generalnog direktora Direkcije za NATO i Poslove odbrane pri MIP; g-dina Džona Inge Lovdala, Generalnog sekretara AAYPL; g-dina Bojana Dimitrijevića, Pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse pri MO;  g-dina Srbobrana Brankovića, Direktora Gallup International Serbia; g-dina Kristofera Laska,Izvršnog direktora korporativnog razvoja Telenor Srbija; g-dina Dejana Cvetkovića,Generalnog direktora Microsoft Software; g-din Jana Lineruda, Generalni direktor Štatkrafta, Zapadni Balkan; g-din Milan Milanović, Direktor Direkcije za NATO MIP; g-din Stefano Donati,OSCE  Misija u Beogradu; g-đa Miroslava Milenović,član UO ASS; g-din Zoran Dragišić, Fakultet za bezbednost; g-din Harald Thorud, Predsednik YATA i Projekt menadžer Balkan mozaika; g-din Marko Kovačević, Izvršni direktor ASS i mnogi drugi. 
 

22. maj

Godišnja skupština.Atlantski savet Srbije održao je 22. maja 2007. godine godišnju Skupštinu na kojoj ocenjivani rezultati tokom prošle 2006. godine i razmatrani dalji planovi za aktivnu podršku politici približavanja zemlje evro-atlantskim integracijama u naredne dve godine. Po završetku sednice Skupštine priređen je prijem za sve prijatelje i partnere koji podržavaju rad i doprinose Atlantskog saveta. Prijemu su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i političkog života Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora. Među gostima su bili Bojan Dimitrijević, savetnik Predsednika Srbije; Milan Milanović, direktor Direkcije za NATO pri Ministarstvu inostranih poslova Srbije; Branislav Milinković, ambasador Republike Srbije pri NATO;g-din Dušan Bataković, ambasador Srbije u Kanadi; Zoran Jeftić, iz Generalštaba Vojske Srbije; Petar Bošković, novinar; Janik Ase, oficir za vezu NATO i šef NATO kancelarije u Beogradu;   potpukovnik Terje Haverstad, vojni ataše ambasade Norveške u Beogradu; potpukovnik Semjuel Šult, vojni ataše ambasade SAD u Beogradu; Simon Vandelur, vojni ataše ambasade Velike Britanije u Beogradu; Kent Braun, direktor „Japan Tobako Internešnal”, Filipo Kolombo, prvi sekretar u ambasadi Italije u Beogradu, i mnogi drugi. 
 

 

Ministar Dragan Šutanovac prmio je torčlanu delegaciju Atlantskog saveta Srbije na radni sastanak. Isperda ASS sastanku su prisustvovali Vladan Živulović, Predsednik, Srbobran Branković, član Upravnog odbora i Marko Kovačević, Izvršni direktor. Sastanak je protekao u prijatnoj i radnoj atmosferi u kojoj se razgovaralo o zajedničkoj saradnji, budućim projektima kao i poljima u kojima ASS može da pomogne svojim radom. 
 

10-13 mart

Britanska Vojna Akademija i NATO bili su domoćini radionice o kriznom menadžmentu koja je održana u Pargu od 10-13 marta. U radionici je učestvovalo 25 eksperata iz celog sveta i Srbija kao jedina zemlja sa prostora Balkana. Teme o kojima se govorilo bile su: strateško planiranje, krizni menadžment i kreiranje scenarija. Ceo program trajao je dva dana u okviru kojih su na najbolji mogući način bile raspoređene prezentacije kao i vežba vezane za primenu teoretski stvari o koijima se razgovaralo. Ovaj model rada bio je izuzetno učinkovit i planirano je da se njegova primena nastavi i ubuduće. Kao govornik u programu je učestvovao g-din Marko Kovačević, izvršni direktor  Atlantskog saveta Srbije koji je prezentovao iskustva Atlantskog Saveta Srbije vezanim za rad u kriznim situacijama  i odnos sa javnim mnjenjem. 
 

8. Mart

Tokom prve posete Beogradu nakon ulaska Srbije u PzM, gospodin Jap de Hop Shefer, Generalni sekretar NATO  održao je 8. Marta 2007. predavanje u Palati federacije pred  predstavnicima institucija Republike Srbije, nevladinog sektora i univerziteta, tokom koga je kao ključni cilj svoje posete naveo zalaganje za  intenziviranje saradnje i produbljivanje političkog dijaloga Srbije i NATO uz napomenu da se nada da će nove srpske vlasti što pre obezbediti uslove za jačanje te saradnje. Ispred Atlantskog saveta Srbije skupu su prisustvovali g-din Vladan Živulović predsednik ASS, g-din Marko Kovačević izvršni direktor ASS, g-din dr Dragan Marković član Upravnog odbora ASS, g-din Andrija Božović član ASS, g-đica Jelena Jeličić projekt menadžer ASS, g-đica Ivana Kojadinović  i  g-din Milan Jovanović članovi Organizacije mladih ASS.
 

1. Mart

EBCO Balkan i Jagello 2000 – Češki Evro-atlantski savet, organizovali su  panel diskusiju na temu “Partnerstvo za mir &  NATO - PRO et CONTRA”   1. Marta 2007. u svečanoj sali Ambasade Češke Republike u Beogradu.Cilj ove diskusije bio je  predstavljanje različitih mišljenja o procesu Atlantskih integracija kao i povećanje opšte informisanosti o ovom pitanju. Panel govornik ispred Atlantskog saveta Srbije bio je g-din Marko Kovačević njegov izvršni direkor.
 

 

Beogradski fond za političku izuzetnost, pokrenuo je edukativni program Uloga žena u izgradnji nove bezbednosne paradigme u Srbiji koji je namenjen poslanicama u Skupštini Republike Srbije, ženama zaposlenim u sektoru bezbednosti i državnoj administraciji, zatim ženama u civilnom sektoru i novinarkama. Prvi  seminar  sa temom Uvod u ljudsku i globalnu bezbednost održan je na Fruškoj gori, a Atlantski savet Srbije je predstavljala g-đica Jelena Jeličić, projekt menadžer.