Atlantski savet Srbije

Međunarodna ekspertska konferencija posvećena bezbednosti na Zapadnom Balkanu - ’Osloboditi se prošlosti’

U organizaciji Manfred Verner fondacije i Centra za  društvena istraživanja Mađarske akademije nauka, u Budimpešti je 3. i 4. marta  održana godišnja međunarodna ekspertska konferencija posvećena bezbednosti na  Zapadnom Balkanu, pod nazivom "Osloboditi se prošlosti". Na poziv  Manfred Verner fondacije i Mađarske akademije nauka, na ovu konferenciju  Atlantski savet Srbije, poslao je gospodina Dragoljuba Kojčića kao poznavaoca  bezbednosnih pitanja na Zapadnom Balkanu.

Konferenciju je otvorio uvaženi predsednik Fondacije, gospodin Tamaš Katona, a  pledoaje za pristup ovoj kompleksnoj temi dao je gospodin Ištvan Đarmati,  predsednik Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju.

Konferencija je bila podeljena u tri tematske celine. Gospođa Sonja Liht iz Beograda predsedavala je prvim panelom koji je bio posvećen odnosu evropskih političkih standarda i regionalnih specifičnosti. U okviru ovog dela konferencije, gospodin Dragoljub Kojčić, obrazložio je uverenje da je uslov za prevazilaženje konflikata u ovom delu Evrope pripadnost jedinstvenom političkom i bezbednosnom prostoru koji će omogućiti bezkonfliktnu koegzistenciju nacionalnih zajednica sa različitim istorijskim nasleđem, konfesionalnom pripadnošću i kulturnim standardima. Prema Kojčiću, civilizacijske vrednosti savremene Evrope treba da budu opredmećene upravo u novoj, beskonfliktnoj definiciji posebnih identiteta, a ne poništavanjem njihove posebnosti. Svoje izlaganje gospodin  Kojčić je završio sledećom porukom: "Da ne postoji Evropska unija, balkanski narodi imali bi sve razloge da je izmisle".

Drugim panelom, koji je posvećen bezbednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu, predsedavao je gospodin Zoltan Martinuš. Veliko interesovanje izazvalo je izlaganje gospodina Mije Krešića koji je analizirao razloge usporenosti političkih procesa u institucijama Federacije Bosne i Hercegovine.

Treći panel je bio posvećen mogućnostma pomirenja na Kosovu i Metohiji. Iscrpan izveštaj i razjašnjenja o situaciji koja je nastala posle izbora podneo je gospodin Oliver Ivanović.

 

Učešće predsednika Atlantskog saveta Srbije na GLOBSEC 2011.

Na poziv predsednika Atlantske Komisije Slovačke, ambasadora Rastislava  Kačera, predsednik Atlantskog saveta Srbije – gospodin Vladan Živulović,  učestvovao je na  vodećem forumu  centralne Evrope koji se bavi spoljnopolitičkim i bezbednosnim temama- GLOBSEC  2011. u periodu 02. – 04. marta. Već šestu godinu za redom, ova konferencija se  tradicionalno održava u Bratislavi u organizaciji Atlantske Komisije Slovačke,  uz podršku ministarstava odbrane i spoljnih poslova Republike Slovačke i  predstavlja najznačajniji događaj međunarodnog tipa koji se organizuje u ovoj  zemlji. 

Na  samom početku konferencije, Predsednik Asocijacije atlantskog ugovora (ATA) i  Parlamentarne skupštine NATO-a, gospodin Karl Lamers, održao je uvodni  govor o novim izazovima za NATO, dok je  Komesar za proširenje EU - gospodin Štefan File, govorio o istočnom partnerstvu  u okviru EU. Pored predsednika Lamersa, na konferenciji je prisustvovao i  generalni sekretar ATA, gospodin Trols Froling.

 

Studijsko putovanje za slušaoce 54. klase Škole nacionalne odbrane u Belgiju

Slušaoci 54. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne  odbrane Vojne akademije su od 30. maja do 3. juna bili na studijskom putovanju  u Belgiji u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, uz podršku Ambasade  Kraljevine Norveške u Beogradu i u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike  Srbije.

Delegacija predvođena državnim sekretarom  Ministarstava odbrane , gospodinom Igorom Jovičićem je u toku studijskog  putovanja posetila sedišta NATO saveza (NATO HQ) i Vojnog štaba EU (EUMS) u  Briselu, kao i Vrhovnu savezničku komandu NATO-a u Evropi (SHAPE) u Monsu.

Prilikom posete  sedištu NATO saveza, članovi delegacije su sa domaćinima razgovarali  o trenutnoj političkoj agendi NATO-a, NATO partnerskim programima, vojnoj saradnji  i koristima koje navedena saradnja donosi.

Nakon posete sedištu NATO-a, delegacija  je posetila Vojni štab EU, gde su članovi delegacije iz prve ruke upoznati sa  strukturom i načinom funkcionisanja ove institucije, kao i sveobuhvatnim pristupom  EU u vojnim operacijama i imali priliku da sa svojim kolegama, oficirima država  članica EU, diskutuju o ovim temama.

Sledećeg dana, delegacija je  posetila Vrhovnu  savezničku komandu NATO-a u Evropi (SHAPE) u Monsu. Tom prilikom učesnici  studijskog putovanja su se sastali sa većim brojem svojih kolega oficira iz  raznih sektora Vrhovne savezničke komande u Evropi, koji su ih bliže upoznali  sa trenutnim operacijama Savezničke komande za operacije, vojnom saradnjom  i u periodu namenjenom za pitanja i odgovore razmenili  mišljenja kako o već navedenim, tako i drugim srodnim temama.

Poslednjeg dana programa studijskog putovanja slušaoci  54. klase Generalštabnog usavršavanja i predavači Škole nacionalne odbrane posetili su  Kraljevsku Vojnu Akademiju Belgije- u toku koje su im predstavljeni  nastavno-naučni progami i kapaciteti akademije, kao i Kraljevski muzej oružanih  snaga i vojne istorije u Briselu, gde su stekli   bolji uvid u istorijat oružanih snaga Belgije i ključne momente vojne  istorije ove zemlje. U okviru studijskog putovanja učesnici programa su takođe  posetili muzejski kompleks vojno-istorijskog bojišta Vaterlo.

 

Prijem povodom uspešnog završetka studijskog putovanja za 54. klasu Škole nacionalne odbrane u Belgiju

Dana 15.06.2011. Atlantski savet Srbije je organizovao prijem povodom uspešnog završetka studijskog putovanja za 54. klasu Škole nacionalne odbrane u Belgiju. Pored polaznika 54. klase i predavača škole nacionalne odbrane od domaćih predstavnika na prijemu su prisutvovali: Gospodin Igor Jovičić- državni sekretar ministarstva odbrane; Gospodin Zoran Vujić- zamenik ministra spoljnih poslova zadužen za bezbednosnu politiku; Brigadni general Mladen Vuruna- načelnik Vojne Akademije; pukovnik Mile Jelić- načelnik Škole nacionalne odbrane VA; pukovnik Marko Zelenović- načelnik generalštabnog usavršavanja ŠNO VA.  Od predstavnika diplomatskog kora prijemu su prisustvovali: NJ.E. Nils Ragnar Kamsvag- ambasador Kraljevine Norveške; potpukovnik Pol Brocen- izaslanik odbrane SAD; Pukovnik Lorant Kurtoši- izaslanik odbrane R. Češke, kontakt ambasade za odnose R.Srbije sa NATO; Potpukovnik Ben Stajnbah- izaslanik odbrane Kraljevine Holandije i gospodin Ervin Muetsteg, pomoćnik izaslanika odbrane Kraljevine Holandije.

U toku prijema, gospođica Tijana Andrić, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, je u kratkom obraćanju sumirala utiske sa ovogodišnjeg studijskog putovanja, zahvalila se NJ.E. Kamsvagu i Ambasadi Kraljevine Norveške na višegodišnjoj podršci ovom projektu, kao i ministarstvu odbrane na saradnji u okviru istog. Nakon toga prisutnima se obratio državni sekretar Igor Jovičić, koji se u ime ministra odbrane, gospodina Dragana Šutanovca zahvalio Atlantskom savetu Srbije i ambasadi Kraljevine Norveške na organizaciji ovogodišnjeg studijskog putovanja. U toku svog obraćanja sekretar je konstatovao i da se u okviru ovog studijskog putovanja nije radilo samo o jednostranom prenošenju znanja i iskustva našim oficirima kao posetiocima, već da su i slušaoci ŠNO svojim akivnim pristupom diskusijama i otvorenošću, omogućili predstavnicima datih institucija da ih upoznaju kao predstavnike svoje države i vojske na pravi način. On je ovom prilikom izrazio i nadu da će se ovakav nivo saradnje u organizaciji studijskih putovanja održati i nastaviti u budućnosti.

Potom se skupu obratio ambasador Kamsvag koji je podsetio na saradnju koju Republika Srbija i Kraljevina Norveška imaju u okviru mirovnih misija u svetu, rekao da su ova studijska putovanja prirodni deo te saradnje i da centralni deo u edukaciji oficira višeg ranga upravo treba da predstavljaju ovakva putovanja, koja pružaju mogućnost budućim generalima da vide kako različite institucije funkcionišu i razmene znanja i iskustva sa svojim stranim kolegama- što predstavlja osnovni razlog zbog koga Kraljevina Norveška podržava ova studijska putovanja već petu godinu za redom.

Ambasador je zaključio rečenicom u kojoj navodi da je iz godine u godinu utisak predstavnika Kraljevine Norveške da su svi koji su učestvovali u ovim putovanjima imali koristi od istih, da je veoma zanimljivo čuti njihove utiske i da sa radošću iščekuje nastavak saradnje u ovom kao i mnogim drugim poljima.
 

Deset godina Atlantskog saveta Srbije

Dragi posetioci, imamo veliko zadovoljstvo da vas obavestimo da je naša organizacija 15og septembra ove godine proslavila desetogodišnjicu postojanja i rada. Od gostiju iz inostranstva, proslavi su prisustvovali: Nj.E. Dr. Karl A. Lamers- Predsednik Asocijacije atlantskog ugovora (ATA) i Parlamentarne skupštine NATO, zamenik predsedavajućeg Komiteta za odbranu nemačkog parlamenta; Nj.E. Kes Klompenhauer- Ambasador i inspektor diplomatske službe Kraljevine Holandije, nekadašnji Komandant civilnih operacija EU; Dr. Stefani Babst- Pomoćnik generalnog sekretara NATO, zadužena za javnu diplomatiju;  G-din Valter Švimer- konsultant za međunarodne odnose i evropska pitanja  i nekadašnji Generalni sekretar saveta Evrope; Profesor Alan Li Vilijams- Nekadašnji predsednik ATA i počasni član Atlantskog saveta UK; G-din Trols Froling- Generalni sekretar ATA; G-din Fabricio W. Lućioli- Generalni sekretar Atlantskog Komiteta Italije; G-din Theodosius Georgiou-Predsedavajući Grčke asocijacije za atlantsku i evropsku saradnji; G-din Arian Starova-Predsednik Atlantskog Saveta Albanije, zamenik ministra odbrane Albanije; Nj.E. Rastislav Kačer- Predsednik Slovačke Atlantske Komisije; Dr. Anton Bebler- Predsednik Evro-atlantskog Saveta Slovenije; G-din Mladen Nakić- Član UO Atlantskog vijeća Hrvatske; G-din Savo Kentera- Predsednik Evro-atlantskog Kluba Crne Gore i G-din Lazar Elenovski-Predsednik Evro-Atlantskog Saveta Makedonije, Predsednik Socijal-demokratske unije i bivši ministar odbrane Makedonije. 

Pored gostiju koji su došli iz inostranstva, ceremoniji su prisustvovali ambasadori i vojni atašei njihovih zemalja akreditovani u Beogradu, ali i  predstavnici država poput Norveške, Češke, SAD, Kanade i Japana.

Od gostiju iz zemlje, proslavi su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera R. Srbije- gospodin Ivica Dačić, državni sekretar Ministarstva odbrane- gospodin Igor Jovičić, kao i veliki broj državnih funkcionera, narodnih poslanika, predstavnika političkih stranaka, Vojne Akademije, Ministarstva unutrašnjih poslova, medija, i niz drugih istaknutih ličnosti iz javnog života.

Na samom početku skupa usledila je projekcija kratkog filma (ovde možete pogledati  navedeni film u srpskoj kao i engleskoj verziji) o deset godina rada i postojanja Atlantskog saveta Srbije, a nakon toga u ulozi govornika, skupu su se obratili: Dr. Karl. A. Lamers; Dr. Stefani Babst; profesor Miroslav Milićević - Predsednik UO ASS i gospodin Teodosius Georgiou. Na samom kraju formalnog dela, usledila je ceremonija uručenja plaketa gostima iz inostranstva koji su u proteklih deset godina podržavali i pomagali rad naše organizacije. (ovde možete pogledatifotografije sa proslave, kao i kompletan snimak)

Uz posredstvo Atlantskog saveta Srbije, 14og septembra organizovani su sastanci Dr. Lamersa sa sledećim funkcionerima R.Srbije: gospodinom Ivicom Dačićem- ministrom unutrašnjih poslova i potpredsednikom Vlade Republike Srbije; gospođom Slavicom Đukić- Dejanović- predsednicom Narodne skupštine; gospođom Tanjom Miščević – državnom sekretarkom Ministarstva odbrane; gospodinom Konstantinom Samofalovom- narodnim poslanikom i članom Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine i gospođom Natašom Vučković- narodnim poslanikom i članom Komiteta za spoljne poslove Narodne skupštine R.Srbije. (Ovde možete pogledati fotografije sa navedenih sastanaka).

Istog dana, Dr. Lamers je održao i predavanje na Megatrend univerzitetu na temu: „Atlantska alijansa u uslovima svetskih promena”.
 
 

Zajednički stav NATO-a i Beograda

Uspešno učešće stalne delegacije Narodne skupštine na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO dovelo do formiranja zajedničkog stava NATO i Beograda

Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvuje na 57. godišnjem zasedanju ove međunarodne organizacije, koje se održava od 7. do 10. oktobra 2011. godine u Bukureštu.

Parlamentarna skupština NATO-a usvojila je amandmane Srbije da se Kosovo ne spominje kao nezavisna država, i izmene su uvrštene u konačnu verziju teksta Izveštaja, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Član delegacije srpskog parlamenta Konstantin Samofalov ocenio je da je Srbija u Bukureštu još jednom pokazala privrženost regionalnoj stabilnosti, miru i saradnji, ali i da ne odustaje od svojih legitimnih interesa.

"Uspeli smo da proguramo veliki broj naših amandmana kojima smo izmenili izveštaje francuskog i britanskog parlamentarca, a koji se odnose, kako na operaciju NATO-a na Kosovu, tako i na ekonomsku situaciju u Srbiji i zapadnom Balkanu", rekao je Samofalov agenciji Tanjug. 

Pored toga, šef stalne delegacije NS RS u PS NATO-a Marko Đurišić i predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a dr Karl Lamers sastali su se na marginama godišnjeg zasedanja, nakon čega je pripremljeno zajedničko saopštenje o situaciji na Kosovu i Metohiji. 

Stalna delegacija je u sledećem sastavu: šef delegacije Marko Đurišić i članovi delegacije Edip Šerifov, Konstantin Samofalov i Igor Bečić.

Gospodin Lamers je u toku održavanja skupštine NATO ponovio svoju prošlonedeljnu izjavu datu medijima u kojoj navodi da NATO ne treba da se povlači, te da treba da ostane na Kosovu, kao i da je nedavno boravio u Srbiji, gde je na licu mesta imao priliku da se upozna sa problemima na administrativnoj liniji. Gospodin Lamers je u ovoj poseti Srbiji, boravio na poziv Atlantskog saveta Srbije povodom desetogodišnjice naše organizacije. U toku njegovog boravka uz posredstvo Atlantskog saveta Srbije, 14og septembra organizovani su mu sastanci sa sledećim funkcionerima R.Srbije: gospodinom Ivicom Dačićem- ministrom unutrašnjih poslova i potpredsednikom Vlade Republike Srbije; gospođom Slavicom Đukić- Dejanović- predsednicom Narodne skupštine; gospođom Tanjom Miščević – državnom sekretarkom Ministarstva odbrane; gospodinom Konstantinom Samofalovom- narodnim poslanikom i članom Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine i gospođom Natašom Vučković- narodnim poslanikom i članom Komiteta za spoljne poslove Narodne skupštine R.Srbije. Ovom prilikom izražavamo zadovoljstvo je što je naše zalaganje doprinelo da se gospodin Lamers u okviru svoje posete bolje upoznao sa navedenim problemima, kao i zbog poboljšanja saradnje sa našim državnim funkcionerima u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a. I u budućnosti ćemo nastaviti da radimo na ostvarenju osnovnih ciljeva naše organizacije, koji su promocija interesa R.Srbije u evro-atlantskom prostoru, kao i promocija evro-atlantskih integracija u R.Srbiji.
 
 

Obaveštenje o smrti člana UO Atlantskog saveta Srbije – gospodina Miloša Ladičorbića

Sa neizmernom tugom i bolom u srcima vas obaveštavamo da je u večernjim časovima 22.11.2011. nakon duge i teške bolesti, preminuo član UO Atlantskog saveta Srbije, kapetan bojnog broda u penziji, istaknuti oficir naše Vojske i bivši načelnik vojne obaveštajne službe - gospodin Miloš Ladičorbić. Gospodin Ladičorbić je sa nama bio od samih početaka naše organizacije i svojim radom i zalaganjem ostavio je neizbrisiv trag u Savetu, kao i među ljudima koji su imali priliku da sa njim sarađuju. Nikada nećemo zaboraviti njegovu energiju i mudrost koje su u velikoj meri doprinele slici Saveta koju imamo danas. Ispraćaj posmrtnih ostataka našeg pokojnog prijatelja će se obaviti u subotu 26.11.2011. u  13 časova na Novom groblju u Beogradu. Molimo sve članove koji će prisustvovati ovom činu da se na groblju okupe u 12.30 časova.