Atlantski savet Srbije

57. Generalna skupština Asocijacije atlantskog ugovora

U periodu 14. do 16. novembra, u Tirani će se održati 57. Generalna skupština Asocijacije atlantskog ugovora (ATA).

Delegati nacionalnih ATA, kao i YATA (omladinskih sekcija) iz 40 zemalja, okupiće se na trodnevnom Seminaru bezbednosne politike, gde će se sa političkim, diplomatskim i vojnim predstavnicima iz raznih država i institucija, diskutovati o najznačajnijim pitanjima za transatlantsku bezbednost i saradnju.

Tema generalne skuštine “Suprotstavljanje novim bezbednosnim izazovima sa partnerima” fokusiraće se na pet prioritetnih tačaka.

U svetlu akcija koje su neke članice koalicije preuzele na sebe i u iščekivanju predstojeće konferencije u Bonu, prvi panel će nastojati da istraži tekući politički dijalog u Kabulu, o budućnosti političkog sistema u Avganistanu, kao i da se debatuje o zakazanom povlačenju koalicionih snaga u sledeće tri godine, budućoj strategiji snaga ISAF u ovoj zemlji i da se obezbede uvidi u budućnost ovog regiona. 

Štaviše, Mediteranski i region Srednjeg istoka su zamršeno povezani u globalni sistem. Skorašnji događaji su pokazali da dešavanja u ovim regionima utiču na Evropu i svet sa dalekosežnim posledicama. Ovaj panel će se baviti analizom uloge Alantske Alijanse u regionu, kao i sveobuhvatnim pristupom koji bi međunarodne institucije i NVO trebalo da razviju.
 
Odnosi NATO i EU, će biti analizirani u trećem panelu. Imajući u vidu naprezanja nacionalnih ekonomija, države su u potrazi za novim metodima vojnih kao i troškova nacionalne bezbednosti. Budući da se troškovi povećavaju i pretnje postaju sve globalnije i kompleksnije, da li će čvrsta saradnja između NATO i EU postati globalnija i kompleksnija, bazirana na deljenju najviših prioriteta u kriznom menadžmentu, podeli informacija i sposobnosti. 

“Sajber” bezbednost postaje krucijalna za stabilnost Atlantskih zajednica i poslovanja. Cilj ovog panela je da se razmotri koncept i pravna realnost sajber bezbednosti i sajber ratovanja, kao i da se izveštava o javnom i privatnom partnerstvu koje će doprineti neophodnim državnim naporima u suprotstavljanju pitanjima privatnosti i bezbednosti. 

Konačno, budućnost transatlantske saradnje se oslanja na gustu mrežu odnosa i veza između Severne Amerike i Evrope. NVO i javna privatna partnerstva su u velikoj meri doprineli ovako jakim odnosima. Međutim, obnovljena vizija za poboljšanje transatlantskog partnerstva je veoma značajna. 

57. Generalna skupština je organizovana od strane Atlantskog saveta Albanije uz podršku NATO odeljenja za javnu diplomatiju i Kondrag Adenauer Stifrunga.

Asocijacija atlantskog ugovora je trenutno u potrazi za bistrim i motivisanim mladim profesionalcima i studentima, iz svih zemalja članica NATO, kao i država partnera, koji imaju želju da se pridruže grupi eksperata i doprinesu omladinskom aktivizmu u okviru  ATA.
 
 

Učešće Atlantskog saveta Srbije na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji „Proširenje NATO: Integracija i bezbednost u regionu jugoistočne evrope“

U periodu od 15.-17.12.2011. u vojnoj bazi u Rakitju u blizini Zagreba, u organizaciji RAVIAC- centra za bezbednosnu saradnju i NATO-a, održana je konferencija pod nazivom „Proširenje NATO: Integracija i bezbednost u regionu jugoistočne evrope“. Svrha ove konferencije je bila da se doprinese naporima zemalja jugoistočne evrope u procesu evro-atlantskih integracija  ohrabrivanjem  razmene informacija, pogleda i iskustava. Ovaj događaj je ciljao na  istraživanje perspektiva proširenja NATO-a u regionu informišući predstavnike zemalja o prošlim i sadašnjim razvojem situacije u vezi NATO integracije i bezbednosti, posebno u svetlu zaključaka sa samita u Lisabonu 2010.

 

 

57. Generalna skupština ATA

Od 14. do 16. novembra 2011. u Tirani je održana 57. Generalna skuština ATA kojoj su prisustvovale 32 zemlje članice. Na svečanoj ceremoniji otvaranja, u prisustvu mnogobrojnih gostiju iz zemlje i inostranstva: predstavnika Vlade Republike Albanije, ministarstava,  diplomatskog kora, i medija, prisutnima su se obratili: Dr Arian Starova, predsednik Atlantskog saveta Albanije, Dr. Karl Lamers, predsednik ATA, Dr Willibold Frehner, predstavnik Konrad Adenauer Fondacije, Nj.E. Kolinda Grabar Kitarović NATO pomoćnik generalnog sekretrara za javnu diplomatiju, Edmond Haxhinasto, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Albanije.Predstavnici Atlantskog saveta Srbije na Generalnoj skupštini bili su: Tijana Andrić - Izvršni direktor i Branko Lazić - član Omladinske organizacije. 

Radionica za studente i mlade profesionalce! – „Vaše ideje, Vaš NATO“

Atlantic-community.org organizuje takmičenje za studente i mlade profesionalce pod nazivom „Vaše ideje, Vaš NATO“ u okviru kog traži sugestije vezane za trenutno važna pitanja o kojima će se diskutovati na predstojećem NATO Samitu u Čikagu. Napišite kratak članak i možete osvojiti 500 eura  kao i put u Berlin kako bi predstavili svoju ideju vrhovnim donosiocima odluka! 
 
 

“Piši kao što govoriš i čitaj kako je napisano” - seminar za predstavnike medija

U periodu 09.03.-11.03. seminar pod nazivom “Piši kao što govoriš i čitaj kako je napisano” je realizovan u objektu „Kaštel Ečka“ u blizini Zrenjanina. Atlantski savet Srbije je organizovao ovaj projekat u saradnji sa svojim partnerima na programu – ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs i NATO odeljenjem za javnu diplomatiju http://www.nato.int . 

Prvog dana seminara, u okviru prvog panela nazvanog Evroatlantske integracije, prof.dr. Tanja Miščević, državni sekretar Ministarstva odbrane, održala govor o bezbednosnoj saradnji R.Srbije sa NATO i EU. Potom je gospodin Zoran Vujić, pomoćnik ministra iz Sektora za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova, govorio predstavnicima medija o političkim aspektima bezbednosne saradnje R.Srbije sa NATO i EU. Nakon govora gospodina Vujića, reč je dobila gospođa Despina Afentouli i razjasnila novinarima teme NATO partnerstava i politike „otvorenih vrata“ . Gospodin Petr Korbel, prvi sekretar ambasade R.Češke u R.Srbiji podelio je iskustva svoje zemlje u procesu E-A integracija na kraju prvog panela. 

Na početku drugog panela koji se bavio dostizanjem najviših vojnih standarda  u svetu, gospodin Igor Jovičić, državni sekretar Ministarstva odbrane, pozdravio je skup u ime ministra odbrane – gospodina Dragana Šutanovca i preneo želje gospodina ministra za uspešan rad seminara i kvalitetnu diskusiju. Potom je gospodin Jovičić govorio o reformi sistema odbrane u Srbiji. General-major Prof.Dr. Božidar Forca načelnik Uprave za strategijsko planiranje je održao predavanje o strategijskom planiranju u odbrambenom sektoru. O učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama govorio nam je pukovnik Jelesije Radivojević, načelnik Centra za mirovne operacije Generalštaba VS. Posle govornika iz Ministarstva odbrane i Generalštaba, gospodin Konstantin Samofalov, član Odbora za odbranu i bezbednost parlamenta R.Srbije i član stalne delegacije parlamenta R.Srbije u parlamentarnoj skupštini NATO je sa predstavnicima medija podelio svoja gledišta o ulozi parlamenta u radu na odbrambenim i bezbednosnim pitanjima sa pogledima iz obe perspektive njegove funkcije. 

U nedelju, drugog dana seminara, program je nastavljen panelom o međunarodnoj vojnoj saradnji. Na početku panela govorio je potpukovnik Zlatko Žikić, rukovodilac grupe u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju, koji je održao prezentaciju na temu bilateralne saradnje vojske R.Srbije sa kolegama iz sveta. Potom smo imali priliku da čujemo viđenja po ovom pitanju od strane puk. Esbena Osa, izaslanika odbrane Kraljevine Norveške, puk. Vilijama Ingliša, izaslanika odbrane Velike Britanije i p.puk. Roberta Verbruga, izaslanika odbrane Kraljevine Holandije, koji su preneli impresije svojih zemalja po ovom pitanju.

U okviru programa poslednjeg panela nazvanog „Novinar novinaru“, dali smo priliku predstavnicima medija da diskutuju o pitanjima poput važnosti objektivnosti u informisanju javnosti, profesionalizaciji i modernizaciji Uprave za odnose sa javnošću MO R.Srbije kao primeru dobre prakse (kako adekvatno izveštavati o vojnim pitanjima), kako je biti vojni novinar u Srbiji, i izazovima savremenog ratnog izveštavanja sa njihovim kolegama - Nenadom Radičevićem, zamenikom urednika spoljnopolitičke rubrike lista „Politika“ , pukovnikom Petrom Boškovićem, doskorašnjim načelnikom Uprave za odnose sa javnošću MO R.Srbije, trenutno načelnikom Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba VS, vojnim analitičarem Aleksandrom Radićem i gospodinom Veljkom Đurovićem, ratnim reporterom.

Predstavnici medija koji su prisustovovali seminaru su sledeći: Dragan Stanojević – Radio televizija Srbije, Đurđica Dragaš – Radio Beograd 1. Program, Milan Pešut – RTV Vojvodina, Marko Tašković – Blic, Milan Bozokin - Dnevnik, Biljana Bojić - Press, Gordana Raković i Marina Lopičić - Kurir, Marija Stojanović – Danas, Milan Galović i Nenad Radičević - Politika, Zlata Đorđević – Beta, Dejan Miljković, Davorin Pavlović i Danilo Peternek - Tanjug, Davor Lukač – Fonet, Radenko Mutavdžić - vojni magazin Odbrana, Ratko Femić - Novi magazin, Goran Janićević - PG „Mreža“, Dejan Đusić i Darko Čojić - RT Kragujevac, Aleksandar Miljković – TV Belle amie i Miša Milojević - Narodne novine. 
 

Na proslavi 162. godišnjice Vojne akademije i vojnog školstva Atlantskom savetu Srbije dodeljena Zahvalnica Vojne akademije

SlikaDana 16. marta, u svečanoj sali Vojne akademije, obeleženo je 162 godine postojanja te visokoobrazovne institucije i vojnog školstva. Svečanoj akademiji prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba general potpukovnik Ljubiša Diković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof.dr. Miodrag Jevtić, načelnik Vojne akademije general-major dr. Mladen Vuruna, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, verskih zajednica, kulturnog i javnog života.
U toku programa proslave načelnik Vojne akademije – general Vuruna dodelio je zahvalnice Združenoj operativnoj komandi Generalštaba Vojske Srbije, Centru za mirovne operacije Združene operativne komande i Atlantskom savetu Srbije, kao institucijama koje su u godini za nama uspešno sarađivale sa tom visokoškolskom ustanovom.

 

IN MEMORIAM - član UO Atlantskog saveta Srbije, general - potpukovnik Slobodan Kosovac

Sa neizmernom tugom i bolom u srcima vas obaveštavamo da je dana 23.03.2012. preminuo naš prijatelj, saradnik i član Upravnog odbora Atlantskog saveta Srbije, general-potpukovnik u penziji, gospodin Slobodan Kosovac.
Tokom svoje dugogodišnje karijere u vojsci, gospodin Kosovac je obavljao mnoge visokoodgovorne dužnosti, a najodgovornije funkcije koje je u toku života dostigao bile su pozicije pomoćnika ministra odbrane i izvršnog direktora Ministarstva odbrane.
Svojim radom i zalaganjem ostavio je neizbrisiv trag u Atlantskom savetu, kao i među ljudima koji su imali priliku da sa njim sarađuju. Nikada nećemo zaboraviti njegovu energiju, mudrost i savete koji su u velikoj meri doprinele slici Saveta koju imamo danas.
 
 

Studijsko putovanje za slušaoce 55. klase Škole nacionalne odbrane u Italiji

Slušaoci 55. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne  odbrane Vojne akademije su u periodu od 4. do 8. juna učestvovali na studijskom putovanju  u Italiji organizovanom od strane Atlantskog saveta Srbije i Atlantskog komiteta Italije, uz podršku Ambasade  Kraljevine Norveške u Beogradu, i u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike  Srbije.
 
Delegacija predvođena državnim sekretarom  Ministarstava odbrane, gospodinom Igorom Jovičićem posetila je u toku studijskog  putovanja Centar za visoke studije odbrane i Odbrambeni koledž NATO, Komandu združenih snaga NATO u Napulju, Združenu operativnu komandu OS R. Italije , Vazduhoplovnu bazu Pratika di Mare i kompaniju za proizvodnju raketnih projektila - MBDA.
 
Tokom prvog dana studijskog putovanja, delegacija je posetila Centar za visoke studije odbrane u Rimu, gde su se prisutnima obratili general-potpukovnik Oracio Panato – predsednik Centra, profesor Fabricio Lucioli – generalni sekretar Atlantskog Komiteta Italije,  gen-ppuk. Đovani Marica, predstavnik Atlantskog komiteta Italije, Fabricio Kolаćeci – šef kancelarije za odnose sa NATO u okviru Ministarstva spoljnih poslova R.Italije i g-din Đuzepe Belardeti, izvršni direktor i program menadžer Asocijacije Atlantskog Sporazuma.
 
Na početku večernje debate, u svom pozdravnom govoru dobrodošlicu u Republiku Italiju članovima delegacije je poželeo gospodin Enriko La Lođa, član parlamenta R.Italije i predsednik Atlantskog Komiteta Italije. O temi Italije i zapadnog Balkana prisutni su imali priliku da diskutuju sa vice-admiralom Fendinandom Sanfelićeom di Monteforteom – predsednikom Vojnog komiteta AKI.
 
Drugog dana studijskog putovanja, delegacija je posetila Odbrambeni koledž NATO, gde ih je dočekao komandant koledža general Arne Bard Dalhaug, dok su se prilikom posete, prisutnima obratili potpukovnik Mario Masdea- šef kancelarije OKN za odnose sa javnošću i dr. Karl Hajnc Kamp- direktor odeljenja za istraživanje. Nakon završetka programa u OKN, delegacija je posetila vazduhoplovnu bazu Praktika di Mare.
 
Sledećeg dana delegacija je posetila sedište združene operativne komande vojske R. Italije, gde im se obratio general-pukovnik Marko Bertolini- komandant ZOK. 
 
Poslednjeg dana programa studijskog putovanja učesnici su posetili Združenu komandu savezničkih snaga u Napulju, gde ih je dočekao general-pukovnik Markis Hajns, zamenik komandanta komande, nakon čega su posetili kompaniju za proizvodnju raketnih projektila- MBDA.
 
U toku programa, polaznici GŠU ŠNO su imali priliku da čuju više o samim institucijama koje su posetili, doprinosu Italije evro-atlantskoj stabilnosti, NATO-u i zapadnom Balkanu, Alijansi nakon Samita u Čikagu, doprinosima koje NATO misijama daju Vrhovna saveznička komanda u Napulju, Združena operativna komanda OS Italije i jednice “Karabinjeri”. U toku poseta navedenim institucijama članovi delegacije su takođe upoznati i sa mehanizmima i modalitetima prenošenja odluka sa strateškog na operativni nivo u cilju njihove implementacije, realizacije zadataka, kao i nadzora i kontrole njihovog izvršenja i sprovođenja u okviru istih.
 
Verujemo da je zajednički rad između Atlantskog saveta Srbije i Atlantskog komiteta Italije u okviru ovog projekta, potvrdio snagu i ideju Asocijacije atlantskog sporazuma, kao i neophodnost saradnje među članovima asocijacije u procesu ostvarenja zajedničkih ciljeva.