Atlantski savet Srbije

27. mart

Atlantski Savet Srbije i Crne Gore (ASSCG) uz podršku ambasade Velike Britanije u Beogradu organizovao je prvi u nizu seminara-radionica za obuku novinara za izveštavanje iz oblasti odbrane i bezbednosti. Radionica pod nazivom “Beogradski forum novinara”, održana je od 27-28.03.2003. godine u prostorijama Atlantskog saveta.
Na skupu je učestvovalo 23 novinara elektronskih i pisanih medija iz Srbije i Crne Gore i to: TV i radio stanica, novinskih agencija i dnevnih novina. Cilj radionice bio je da novinare upozna sa osnovnim pojmovima i suštinom izveštavanja iz oblasti odbrane i bezbednosti.
Sve učesnike je na otvaranju skupa pozdravio izaslanik odbrane Velike Britanije u Beogradu, pukovnik Witek Novosielski, pri čemu je naglašena neophodnost bolje edukacije novinara i buduća uloga ASSCG u procesu reformi edukacije novinara kao nužnog preduslova stavljanja Vojske Srbije i Crne Gore pod civilnu kontrolu. Predavači su bili eminentni ekperti iz oblasti bezbednosti i odbrane: dr Prvoslav Davinić, Ministarstvo spoljnih poslova, Veljko Kadijević, generalni sekretar ASSCG, dr Todor Mirković, Evropski centar za mir i razvoj, Beograd, Miroslav Filipović, poslanik Skupštine Srbije i Crne Gore, pukovnik dr Branislav ?ordević, Institut ratne veštine GŠ VSCG, Miloš Ladicorbić, član Upravnog odbora ASSCG.

 

17. maj

Atlantski savet Srbije i Crne Gore je organizovao međunarodnu konferenciju na temu: "Srbija i Crna Gora - put priključenja evroatlantskim integracijama", koja je održana 17. i 18. maja 2003. godine. Učesnici konferencije bili su predstavnici evroatlantskih organizacija iz zemalja clanica NATO-a, regiona Jugoistočne Evrope, predstavnici NATO-a, kao i zvanični državni predstavnici Srbije i Crne Gore. Pored toga, rad Konferencije pratili su i predstavnici diplomatskog i vojnodiplomatskog kora iz zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir akreditovani u Beogradu, predstavnici univerzitetske javnosti, nevladinih organizacija, kao i domaći i inostrani novinari.
Na skupu se raspravljalo o stanju sektora bezbednosti u Srbiji i Crnoj Gori i merama koje državni organi Srbije i Crne Gore preduzimaju na planu pripreme za uključenje u Partnerstvo za mir. O tim pitanjima govorili su: dr Nebojša Cović, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, g. Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova SCG, g. Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, g. Vukašin Maraš, zamenik ministra odbrane SCG, general-pukovnik Branko Krga, načelnik GŠ VSCG i g. Radosav Martinović, savetnik za bezbednost predsednika Vlade Crne Gore. Pored toga, u toku rada skupa govorili su i predstavnici evroatlantskih organizacija i NATO-a o mogucnostima podrške ukljucivanju Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir: g. Alan Lee Williams predsedavajući The Atlantic Treaty Association, g. Džordž Katsirdakis, predstavnik NATO-a, g. Henry Catto, predstavnik The Atlantic Council USA i Fabrizio Luciolli, predstavnik Italijanskog atlantskog komiteta.
Jedna sesija Konferencije je bila posvećena budućem radu i perspektivama delovanja The Atlantic Treaty Association.
Drugog dana rada skupa za učesnike Konferencije Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske SCG i Žandarmerija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbiji organizovali su na vojnom poligonu “Pasuljanske livade” pokaznu vojno-policijsku vežbu, pod nazivom: “Integracija 2003”, kojom su snage bezbednosti Srbije i Crne Gore pokazale osposobljenost za borbu protiv terorizma i za ucešce u mirovnim i humanitarnim operacijama.

 

31. avgust

Drugi po redu “Beogradski forum novinara“-radionica za urednike i novinare, održan je u prostorijama Atlantskog saveta SCG od 31.08-01.09.2003. Novinarima su predavači pružili širok dijapazon informacija u vezi reforme sektora bezbednosti, kao i opšte informacije o NATO-u i Partnerstu za mir, kako bi informisanje gradana u zemlji dostiglo profesionalan i istovremeno objektivan nivo. Osim predavača iz zemlje: g. Bojan Dimitrijevic, savetnik ministra odbrane SCG, g. Mile Đorić, GŠ VSSCG i g. Veljko Kadijević, generalni sekretar ASSCG, učesnicima su se obratili i inostrani predavači: Manfred Sulzgruber, izaslanik odbrane Austrije, Ariane Quentier, NATO Information and Press Office, kao i George Katsirdakis, zamenik šefa kancelarije za Partnerstvo za mir. Atlantski savet je na taj način nastavio misiju edukacije novinara iz oblasti savremenih pitanja odbrane i bezbednosti.
 

18-20. septembar

Okrugli sto: “Parlamentarna kontrola bezbednosnog i odbrambenog sektora, odnosi između parlamenata, Ministarstva odbrane i bezbednosnih službi“ održan je od 18-20. septembra u suorganizaciji OEBS-a i Atlantskog saveta SCG na Zlatiboru. Skup je otvorio šef misije OEBS-a u SCG, ambasador Maurizio Masari i predsednik Skupštine SCG, g. Dragoljub Mićunović. Seminar je imao međunarodni karakter, zbog prisustva brojnih stranih i domaćih eksperata iz oblasti sektora bezbednosti, koji su razmenili znanja i iskustva po pitanju čuvanja profesionalne tajne, rada institucija, obaveštajnih službi, kao i o mogućnostima unapređjenja odnosa i oblika saradnje između skupština i obaveštajnih službi.
 

1-4. decembar

Atlantski savet Srbije i Crne Gore je u saradnji sa Paktom za stabilost Jugoistočne Evrope i uz podršku Fondacije “Šansa za stabilnost” iz Segedina i Vlade SAD organizovao je međunarodnu konferenciju pod nazivom “Zaštita podataka 2003” u periodu od 1-4. decembra u Sava centru u Beogradu. S obzirom na teškoce, rizike i moguce koristi koje nosi razmena informacija u ekonomskim, administrativnim i drugim aspektima društvenog života, organizatori su zaključili da će stručna rasprava o ovoj temi biti od koristi i za razvoj i osavremenjavanje bezbednosnih sitema koji služe za razmenu odnosno zaštitu podataka. Direktor konferencije bio je g. Branislav Anđelić, član Upravnog odbora ASSCG. Ucešce na konferenciji su uzeli i g. Nebojša Čović, potpredsednik Vlade republike Srbije, general Branko Krga, načelnik Generalštaba VSCG, g. Božidar Đelić, ministar finansija Vlade Srbije, kao i brojni domaci i strani stručnjaci.
 

22. decembar

Dana 22.12.2003. godine u Klubu Vojske SCG “Topčider”, održana je stručna rasprava na temu “Profesionalizacija VSCG”, kojoj je prisustvovao g. Živulovic, a na kojoj se raspravljalo na neke od sledećih tema: Pravci profesoinalizacije Vojske SCG, cena koštanja reforme, stav javnog mnjenja prema profesionalizaciji itd.