Atlantski savet Srbije

21. decembar 2006.

    Atlantski savet Srbije započeo je regionalni projekat saradnje Srbije, Crne Gore i Hrvatske pod nazivom “ Building New Balkans - Together to NATO”u okviru Balkan mozaika i saradnji sa AAYPL ( Atlantic Asociation of Young Political Leaders).
    Prvi inicijalni susret održan je 21. Decembra 2006. u Beogradu, a učesnici su bili Mladi lideri tri susedne zemlje, nekadašnje članice socijalističke Jugoslavije.Specijalni gost koji je svojim iskustvom i znanjem doprineo radu okruglog stola je gospodin Džon Inge Lovdal, generalni sekretar Atlantske asocijacije mladih političkih lidera inače dugogodišnji saradnik i prijatelj Atlantskog saveta Srbije. 

 

14. decembar 2006.

    Ovogodišnji novinarski forum Atlantskog saveta Srbije održan 14.12.2006. godine kao deo inicijativei regionalnog projekta Balkan mozaik, organizovan u formi okruglog stola pružio je mladim novinarima priliku da sa domaćim ekspertima razmene mišljenja na aktuelna dešavanja objedinjena ključnom temom evro-atlantskih integracija.Među govornicima su učestvovali gospodin Milanović direktor direkcije za NATO pri Ministarstvu inostranih poslova, gospodin Bošković načelnik Uprave za odnose sa javnošću, gospodin Gordić zamenik načelnika Uprave za kadrove pri Ministarstvu odbrane, gospođa Milenović član Upravnog odbora ASS i ekspert po pitanju organizovanog kriminala kao i gospodin Gerić takođe član ASS i urednik ekonomske rubrike novinske kuće Politika.
 

Nato u udžbenicima istorije

napori i rezultati naziv je četrnaestog Međunarodnog foruma profesora istorije održanog u Segedinu od 28. do 30. marta 2007. godine u organizaciji Centra za sigurnosnu politiku Segedin. Atlantski savet Srbije je na skupu  predstavljao  civilni  sektor iz Srbije na poziv Fakulteta političkih nauka u Beogradu koji tradicionalno doprinosi ovom značajnom događaju kroz učešće studenata FPN i Filozofskog fakulteta katedre za istoriju, kao i mladih, ambicioznih profesora istorije iz gradova Srbije.Cilj skupa bio je sagledavanje i iznalaženje načina kako NATO i civilni sektor mogu pomoći profesorima istorije da prezentuju i prikažu današnje kompleksne bezbednosne pretnje i izazove, kao i doprinos istoričara na planu pružanja informacija šta NATO danas jeste i kakva je njegova uloga u rešavanju kriza i obezbeđenju mira u svetu.Ispred Atlantskog saveta učestvovala je g-djica Jelena Jeličić, njegov projekt menadžer.
 

26. oktobar 2006.

    Atlantski savet Srbije organizovao je prvi u nizu okruglih stolova koji se bavio Srbijom danas u prostorijama Republickog zavoda za statistiku, 26. oktobra 2006. godine.
    „Okrugli sto o razvoju, Srbija, jesen – zima 2006/2007.“ Okupio je eminentne strucnjake iz sveta ekonomije, predstavnike ministarstava, instituta, univerziteta, agencija i Narodne banke Srbije.

 

20. oktobar 2006.

    U prostorijama Atlantskog saveta Srbije zapocela je sa radom „škola o organizovanom kriminalu“ koju vodi gospoda Miroslava Milenovic, clan Upravnog odbora ASS. Edukacija ove vrste namenjena je clanovima Organizacije mladih ASS.
 

20. septembar 2006.

    Atlantski savet Srbije je u saradnji sa Evropskim pokretom i Centrom za regionalni razvoj i evropske integracije pokrenuo eksperimentalni serijal emisija na radiu Glas crkve pod nazivom ‘’U susret evro-atlantskim integracijama’’.
Projekat je nastao kao odgovor na potrebu javnog mnenja Srbije da se što direktnije informiše na temu političko-bezbednosnih integracija i dobiti nas kao građana, a tako i čitavog društva od mogućih partnerstava.
    Tokom ovog serijala, pored eminentnih stručnjaka koji su govorili na aktuelnu temu, učestvovali su i predstavnici Organizacije mladih Atlantskog saveta Srbije, potom predstavnici Evropskog pokreta kao i mladi akademci koji su imali priliku da proputuju Evropom u grupi 200 najboljih studenata Srbije.
Iz ugla ovih mladih ljudi dat je odgovor mladima širom zemlje zašto treba ostati ovde, a postati deo Evrope i sveta.
    Emisija se emituje svakog petka od 11h, na radiu Glas crkve na sledecim frekvencijama:
  • 90 Mhz - Zapadna Srbija
  • 94 Mhz - šumadija
  • 97.3 Mhz - Podrucje grada Beograda
  • 102 Mhz - Podrinje i Vojvodina
  • 104 Mhz - Centralna Srbija
    Nadamo se da ce emisija postici još veću slušanost i da će doprineti boljoj informisanosti domaćeg javnog mnenja.

 

23. juni 2006.

    Atlantski savet Srbije organizovao je 22. i 23. juna ove godine međunarodnu konferenciju sa ciljem da obeleži pet godina svog postojanja i da razmotri aktuelnu bezbednosnu situaciju u regionu kao i da predstavi Srbiju kao pouzdanog partnera.
    Konferenciji su prisustvovali predsednici atlantskih saveta zemalja članica NATO, Partnerstva za mir, g. Džordž Katsirdakis načelnik Odeljenja za saradnju u oblasti odbrane Sektora za planiranje i politiku odbrane NATO, g. Hans Ola Urstad šef Misije OEBS-a u SCG, g. Majkl K. Polt ambassador Amerike u SCG, g. Trols Froling generalni sekretar ATA, Nj.K.V. Aleksandar II Karađorđević i druge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje i sveta.
    „Pet godina u porodici- partnerstvo, uspeh, buduća vizija i novi izazovi“ je naziv skupa koji je okupio i inspirisao učesnike na rađanje novih projekata i ideja u pogledu dalje saradnje na promociji evro-atlantskih vrednosti u zemlji i svetu. Preko sedamdeset učesnika konferencije dalo je kreativan i veoma važan doprinos konferenciji i jaku podršku i ohrabrenje Atlantskom savetu Srbije da nastavi putem evro-atlantske budućnosti što je od krucijalne važnosti u ovom političkom trenutku.

 

18. juni 2006.

    Balkanska konferencija Atlantske asocijacije Mladih političkih lidera (AAYPL) u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, Sekretarijata AAYPL i Atlantskog saveta Norveške, održana je u Beogradu od 16 do 18. juna 2006. godine. Pod tematskim okvirom “ Arena za mlade političare u evro-atlantskoj oblasti ” konferencija je predstavljala odličan poligon za razmenu mišljenja i iskustava mladih lidera iz regiona, predstavnika ATA zemalja partnera i domacih zvaničnika, kao i priliku za uspostavljanje novih vidova saradnje na planu razrešavanja aktuelnih problema. Na skupu su govorili gospodin Hakon Blankenborg ambasador Norveške u Srbiji, gospodin Branislav Milinković specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova Srbije pri NATO, gospođa Snežana Samardžic Marković pomoćnik ministra odbrane Srbije za politiku odbrane, gospodin John Inge Lovdal generalni sekretar AAYPL, gospodin Harald Thorud predsednik YATA i mnogi drugi.
 

30. mart 2006.

    Atlantski savet Srbije i Crne Gore je održao još jednu u nizu školu za novinare, sa evroatlantskom tematikom. Aktuelna tema je ovoga puta bila: Evropska integracija i bezbednosna arhitektura Evrope. Evropska bezbednost, prožeta političkim uticajima i integracijama, i mesto SCG u tim procesima dominirali su na ovom Beogradskom novinarskom forumu. Ambasador Norveške u SCG, Nj. E. Haakon Blankenborg i g-đa Esmeralda Hernandez Aragones ispred Evropske komisije, dali su svoje videnje ovih problema, dok su Vladimir Međak (Kancelarija za pridruživanje EU) , Ksenija Milivojević (Odbor za Evropske integracije u Skupštini Srbije) i Milan Milanović (Ministarstvo spoljnih poslova) govorili o odnosima naše zemlje sa EU i NATO, iz aspekta SCG. Miloš Ladičorbić (ASSCG) dao je pregled bezbednosne arhitekture Evrope, sa težištem na vojnoj komponenti. Forum se istakao po aktivnoj ulozi učesnika, kojima su na kraju od strane organizatora dodeljeni sertifikati.
 

Izveštaj Trilaterala BG-PG-ZG

    Atlantski savet Srbije započeo je regionalni projekat saradnje Srbije, Crne Gore i Hrvatske pod nazivom “ Building New Balkans Together to NATO”u okviru Balkan mozaika i saradnji sa AAYPL(Atlantic Asociation of Young Political Leaders).
    Prvi inicijalni susret održan je u Beogradu, 21.12.2006. godine, a učesnici su bili Mladi lideri tri susedne zemlje, nekadašnje članice socijalističke Jugoslavije.
    Specijalni gost koji je svojim iskustvom i znanjem doprineo radu okruglog stola je gospodin Džon Inge Lovdal, generalni sekretar Atlantske asocijacije mladih političkih lidera inače dugogodišnji saradnik i prijatelj Atlantskog saveta Srbije.