Atlantski savet Srbije

24-25. novembar- Balkan mozaik

SlikaAtlantski savet Srbije u saradnji sa Atlantskim komitetom Norveške, organizovao je Balkan mozaik simpozijum 24. i 25. novembra 2008. godine u Beogradu.
Održani skup je deo Balkan mozaik projekta inače najšireg regionalnog programa koji su pokrenuli partneri iz Danske i Norveške u okviru ATA-e ( The Atlantic Treaty Asociation), svetske mreže nacionalnih NVO koje se bave promocijom i podrškom evro-atlantskih vrednosti, a čiji deo je i Atlantski savet Srbije od svog osnivanja 2001. godine.
Balkan mozaik predstavlja važan program regionalnog razvoja i saradnje država ovog područja. Njega čine tri mreže koje svojim radom doprinose boljoj komunikaciji, prevazilaženju bilateralnih i opšteregionalnih problema kao i razmeni iskustava i znanja kroz uzajamno zalaganje i zajedničke napore.
Pomenute mreže su:
  1. Mreža NVO (nacionalne ATA iz svake zemlje regiona)
  2. AAYPL mreža (Atlantic Asociation of Young Political Leaders- mreža Atlantske asocijacije mladih političkih lidera)
  3. Mreža istraživača
Cilj Balkan mozaik simpozijuma koji je održan u Beogradu bio je da se razmotre dalji planovi i mogućnosti razvoja ovog značajnog programa. Učesnici skupa su bili predstavnici mreža Balkan mozaika iz svih zemalja regiona.
SlikaNa svečanom otvaranju Simpozijuma u ponedeljak, 24.11.2008. godine u prostorijama Atlantskog saveta Srbije ( ASS ) skupu su se obratili gospodin Ljubomir Nikolić, zamenik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije kao i gospodin Milan Milanović, direktor Direktorata za Partnerstvo za mir Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.
Izlaganje gospodina Srbobrana Brankovića, direktora TNS Medium Gallupa u Srbiji imalo je za cilj da goste i partnere iz regiona upozna sa raspoloženjem srpskog javnog mnenja u pogledu evroatlantskih integracija i drugih aktuelnih tema koje su obradjene kroz istraživanje koje je TNS Medium Gallup sproveo u saradnji sa Atlantskim savetom Srbije.
Pored domaćih stručnjaka skup je uveličalo učešće gospodina Chrisa Prebensena, generalnog sekretara Atlantskog komiteta Norveške i gospodina Troelsa Frolinga generalnog sekretara ATA-e kao glavnih inicijatora i koordinatora programa regionalne saradnje na Balkanu. Učesnici iz regiona bili su visoki predstavnici ATA iz svojih zemalja koji su svojim planovima daljeg razvoja Balkan mozaik projekta u saradnji sa domaćinom skupa Atlantskim savetom Srbije i partnerima iz Norveške i Danske doprineli unapredjenju regionalne politike razvoja i saradnje u regionu.
Pogledajte slike     Pogledajte video
 

13-17. oktobar- Kurs

SlikaKurs pod nazivom "Međunarodne bezbednosne organizacije" organizovao je Atlantski komitet Italije u saradnji sa Atlantskim savetom Srbije za oficire Generalštabnog usavršavanja škole nacionalne odbrane u Beogradu od 13. do 17. oktobra 2008. godine.
Ovaj program predstavlja nastavak  uspešne saradnje na ovom planu Atlantskog saveta Srbije i kolega iz Atlantskog komiteta Italije sa školom nacionalne odbrane. 
Kurs "Međunarodne bezbednosne organizacije" je po prvi put bio predstavljen školi nacionalne odbrane prošle godine  u vidu  pilot projekta dok se već punih 7. godina  održava u Italiji i partnerskim zemljama. Kurs je namenjen polaznicima koji treba da saznaju više o međunarodnim bezbednosnim organizacijama, kroz interaktivan pristup. Profesor Fabricio Lucoli, inače kreator i direktor ovog programa, uložio je volju i napor kako bi ovaj kurs i ove godine bio  pripremljen  za  potrebe Vojne akademije u Beogradu, a u saradnji sa Atlantskim savetom Srbije.
SlikaOficiri škole nacionalne odbrane su i ove godine imali izuzetnu priliku da razmene svoja iskustva i znanja o važnim pitanjima vezanim za međunarodne bezbednosne organizacije sa eminentnim stranim stručnjacima. Ovaj program je izuzetno koristan za dalju perspektivu i budući profesionalni  razvoj srpskih oficira.
Svečana dodela diploma oficirima organizovana je u petak, 17. oktobra u prostorijama škole nacionalne odbrane, nakon čega je upriličen koktel u  Atlantskom savetu Srbije u čast uspešno realizovanog kursa. Među brojnim zvanicama bili su predstavnici Vojne akademije u Beogradu, škole nacionalne odbrane, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Ministarstva odbrane Republike Srbije,kao i vojni atašei i predstavnici ambasada u Beogradu.
Pogledajte slike
 

11-13. jun- Održana konferencija mladih političkih lidera u Beogradu

SlikaAtlantski savet Srbije, Centar za razvoj parlamentarne debate i Atlantska asocijacija mladih političkih lidera udruženim kapacitetima organizovali su od 11. do 13. juna tradicionalnu, godišnju konferenciju mladih, političkih lidera pod ovogodišnjim nazivom “Uloga mladih lidera u promociji stabilnosti i demokratije u Jugo-Istočnoj Evropi”. Seminar je imao za cilj da okupi parlamentarce, političke savetnike i političke aktiviste kao i druge mlade ljude po profesiji okupljene u državnim institucijama, medijima, civilnom sektoru, obrazovnim sistemima kako Srbije tako i zemalja Evrope, Severne Amerike, a osobito regiona. Dugogodišnja saradnja sa Atlantskom asocijacijacijom mladih političkih lidera doprinela je jačanju komunikacije i razmeni iskustava sa predstavnicima ove mreže iz razvijenih zemalja sveta poput Norveške, Nemačke, Italije i drugih. Cilj ovogodišnjeg seminara bio je i unapređenje ove svetske mreže na području Balkana uz korišćenje širokih kapaciteta koje ona pruža. Značaju skupa su doprineli i govori uglednih domaćih i stranih ličnosti – Hans Ola Urstada, Haakon Blakenberga, Zorana Jeftića, Srbobrana Brankovića, Ivana Vejvode i Diane Cromer. Ovogodišnji koncept seminara je pored rada u plenumu obuhvatatio i radionice u tri bazične grupe:
  1. Mladi parlamentarci: primeri dobre prakse
  2. Mladi profesionalci i EU integracije
  3. Mreže mladih: kreiranje, proširenje, upotreba
Proaktivnim učešćem u radionicama kao i kreativnom debatom po pitanju kvote za učešće mladih u Parlamentu, Konferencija je uspešno ostvarila zacrtane ciljeve i pokazala potencijal kako prisutnih mladih lidera, tako i ovakvih događaja za budućnost, ali i spremnost ovog regiona da se uključi u svetske procese.
Pogledajte slike
 

5-10. maj- Studijska poseta Škole nacionalne odbrane

SlikaAtlantski savet Srbije dao je još jedan doprinos evro-atlantskim integracijama naše zemlje, ovoga puta time što je bio jedan od organizatora istorijske posete delegacije škole nacionalne odbrane najznačajnijim vojno-političkim centrima u Evropi. Od 5. do 10. maja dvadesetočlana delegacija ove škole, zajedno sa izvršnim direktorom ASS Markom Kovačevićem, posetila je NATO školu u Oberamergau, zatim Maršal Centar u Garmiš Partenkirhenu, sedište NATO u Briselu, kao i vojnu komandu u Monsu. Ovo je bila prva zvanična poseta delegacije škole Nacionalne odbrane centrima u Nemačkoj, gde je bio prisutan i državni sekretar ministarstva odbrane g. Zoran Jeftić, dok je poseta Belgiji bila druga po redu, i ovog puta u organizaciji ASS i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji. Diskusije sa generalima iz NATO su pokazale da je Vojska Srbije spremna za saradnju i doprinos Partnerstvu za mir, kao i razumevanje za proces reformi u kome se naša vojska nalazi.
Povodom ove posete, Atlantski savet je 22. maja organizovao prijem u klubu za sve pripadnike vojske koji su bili na pomenutom događaju. Skupu, koji je poslužio za sumiranje utisaka i ideja, obratili su se Nj. E. Hans Ola Urstad, šef misije OEBS u Srbiji, g. Marko Kovačević, g. Zoran Jeftić, kao i pukovnik Miloljub Sretenović.
Pogledajte slike
 

20. mart- Atlantski savet Srbije je održao javnu tribinu o sektoru bezbednosti

SlikaMedija Centru za predstavnike svih državnih institucija, medije, civilni sector, eksperte, fakultete, predstavnike parlamentarnih stranaka i dr. Tribina je organizovana u cilju jačanja javne rasprave o sektoru bezbednosti, a kao uvertira je poslužilo istraživanje javnog mnenja Srbije na ovu temu koje je sproveo TNS Medijum Gallup za potrebe projekta Atlantskog saveta Srbije “Javnost Srbije o sektoru bezbednosti” realizovanog uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Na sajtu ce biti objavljeni rezultati istraživanja kao i zaključci sa skupa.
Javnost u Srbiji o sektoru bezbednosti u Power Point formatu