Atlantski savet Srbije

’’Vladaj informacijom da bi vladao svojom budućnošću-ti se pitaš, tvoj glas je bitan!’’


Atlantski savet Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i NATO Odeljenjem za odnose sa javnošcu (NATO Public Diplomacy Division) organizovao je projekat javnih tribina o Programu Partnerstvo za mir pod nazivom “Vladaj informacijom da bi vladao svojom budućnošcu - ti se pitaš, tvoj glas je bitan”.

Šta je Program Partnerstvo za mir, koji su praktični, a koji politički  oblici saradnje Republike Srbije u okviru Programa, od realizovanih, preko postojećih do planiranih, kakva su iskustva drugih zemalja i koje su prednosti intenzivnije saradnje sa njima samo su neka od pitanja  bez čijih odgovora  ne možemo imati realan sud.

Četiri tribine su održane prema sledećem planu:

1.    Beograd, Fakultet političkih nauka, Jove Ilića 165 , ponedeljak  22. mart 2010.  u 12h     
2.    Zaječar, Megatrend univerzitet, petak 26. mart 2010. u 12h (Video)
3.    Kragujevac, sala Skupštine grada, ponedeljak 29. mart 2010. u 12h
       (Hronika TV Kragujevac), (TV Kragujevac - Intervju Slobodan Kosovac)
4.    Beograd, Megatrend univerzitet, Goce Delčeva 8,  sreda 31.mart 2010. u 12h (Video)

Među uvaženim govornicima i učesnicima tribina bili su :

G-din Jan Vlkovski iz Odeljenja za političke poslove pri Ambasadi Republike Češke kao
”kontakt point“ zemlje između Srbije i NATO; brigadni- general Reinhard Schőberl, izaslanik odbrane Republike Austrije; potpukovnik Terje Haaverstad, izaslanik odbrane Kraljevine Norveške; potpukovnik  Björn Torstenson, izaslanik odbrane Kraljevine Švedske i pukovnik František Michalik, izaslanik odbrane Republike Slovačke; kapetan bojnog broda g-din Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije; narodni poslanici  Demokratske stranke: g-din Konstantin Samofalov, član Odbora za odbranu i bezbednost, g-din Dejan Nikolić i g-din Milan Vučković; narodni poslanici Socijalističke partije Srbije: g-din Dejan Radenković, g-din Đorđe Milićević i g-din Zoran Kasalović; narodni poslanik Zajedno za Šumadiju i predsednik Skupštine grada Kragujevca g-din Saša Milenić; g-din Aleksandar Radić, vojni analitičar; g-din Filip Ejdus, asistent  Fakulteta političkih nauka u Beogradu i član Upravnog odbora Centra za civilno-vojne odnose;  predstavnici Omladine Atlantskog saveta Srbije, g-din Branko Lazić, diplomirani politikolog za međunarodne odnose i g-din Boris Viculin sa Fakulteta bezbednosti; korisnici NATO/PzM projekta Poverilačkog fonda za pomoć višku vojnog kadra u Republici Srbiji: g-din Ljubomir Aleksić, g-din Nikola Kinđer i g-din Goran Berečić.  

Prva tribina na Fakultetu Političkih nauka bila je užeg karaktera, namenjena prvenstveno studentima i profesorima Fakulteta političkih nauka, Fakulteta bezbednosti kao i kadetima i oficirima Vojne akademije u Beogradu. Ispred Fakulteta političkih nauka skup je pozdravio profesor Predrag Simić, šef katedre za međunarodne odnose.Tribinu u Zaječaru odlikovala je velika posećenost i zainteresovanost građana kao i predstavnika lokalne vlasti, medija i studenata . Za pomoć u organizaciji ove tribine dugujemo zahvalnost Fakultetu za menadžment Megatrend univerziteta, kao i gradu Zaječaru čiji nas je zamenik gradonačelnika, gospodin Srećko Nikolić  primio pre održavanja tribine. Gradonačelnik Kragujevca g-din Veroljub Stevanović i njegove kolege iz političke stranke “Zajedno za Šumadiju”  su pružili veliku podršku projektu i pomogli nam u uspešnoj realizaciji tribine u njihovom gradu. Građani i mediji Kragujevca su aktivno ispratili događaj. Završna tribina na Megatrend univerzitetu u Beogradu bila je šireg karaktera, namenjena fakultetima, medijima, nevladinim organizacijama,predstavnicima političkih partija, državnih institucija, diplomatskog kora i građanima generalno. Na ovoj tribini su prezentovana iskustva sa predhodno održanih tribina na Političkim naukama u Beogradu, Zaječaru i Kragujevcu.

Tročasovni program tribina uspeo je da održi pažnju učesnika, pokrene dvosmerni dijalog i debate na aktuelnu temu Partnerstva za mir, čemu su doprineli i sinhronizovani filmovi “Otvorena vrata NATO-a” i “Savet NATO-Rusija”.

Napori svih naših uvaženih govornika na održanim tribinama na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, potom u Zaječaru i Kragujevcu kao i Megatrend univerzitetu u Beogradu doprineli su krajnjem cilju čitavog projekta - boljoj informisanosti i razumevanju tema koje su do sada bile rezervisane samo za uske krugove eksperata. Sa druge strane, uvereni smo da su gradjani ovim putem uspeli da nam prenesu svoje poruke, razmišljanja, nedoumice, nade i strahove. Čuli smo mnogo jedni od drugih, što je veoma dobro, najviše zbog toga što se nismo  ubeđivali, već zajedno diskutovali o budućnosti koja se tiče svih nas. Partnerstvo za mir predstavlja savremeni momenat u srpskoj bezbednosno-odbrambenoj politici, a razvoj ovog koncepta i iskorišćavanje mehanizama koji nam se nude, predstavljaju korak ka zajedničkoj i boljoj budućnosti.
 

Atlantis 11.

Dragi posetioci, obaveštavamo vas da je izašao novi broj časopisa Atlantis, koji možete preuzeti na stranici Publikacije.


Sadržaj:
-Značaj NTF projekta u Srbiji
-Potpukovnik Terje Haaverstad, izaslanik odbrane Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu
-Program Partnerstvo za mir 
-Podrška  reformi sistema odbrane
-Projekat NATO/Pz? Poverilačkog fonda za Srbiju
-Podrška ambicijama Srbije
-Intervju sa Nj.E. g. Hakonom  Blakenborgom, Ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji
-Saradnja sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije
-Intervju sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Srbije, g-dinom Igorom Jovičićem
-Rekli su…
-Uspešne priče
 

Studijsko putovanje Škole nacionalne odbrane

Atlantski savet Srbije uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije, realizovao je  projekat studijskog putovanja za slušaoce i profesore Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne Akademije u Belgiju. Ovogodišnji program obuhvatio je posete sedištu NATO-a u Briselu, potom njegove vojne komande SHAPE u Monsu kao i sedištu Evropske komisije i Evropskog saveta u Briselu u periodu od 25. do 29. maja 2010. godine. Delegacija od ukupno 43 učesnika, bila je predvođena državnim sekretarom Ministarstava odbrane g-dinom Igorom Jovičićem. 

Tokom ovog važnog studijskog putovanja, budući generali su imali priliku da razmene znanja i iskustva sa svojim kolegama iz NATO sedišta u Briselu i njegove vojne komande SHAPE u Monsu na raznorodne aktuelne teme od trenutnog NATO političkog programa sa pogledom na novi strateški koncept i nove bezbednosne pretnje, preko diskusija o NATO proširenju i partnerstvu sa akcentom na NATO-Srbija odnosu do NATO operacija i diskusijama o reformi  sistema odbrane. Susreti sa predstavnicima Komisije i Saveta EU predstavljaju posebno dragoceno iskustvo tim pre imajući u vidu najavljeni proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u junu 2010.

Najbolji pokazatelj uspešnosti i značaja  četvorogodišnjeg projekta studijskog putovanja u Belgiju su zapravo utisci i iskustva slušalaca Škole nacionalne odbrane VA kao neposrednih  korisnika programa. Kako bi omogućili da se stečena iskustva prenesu na širu javnost Atlantski savet Srbije ima u planu da kao završni deo programa, organizuje okrugli sto u Beogradu, gde će učesnici imati priliku da prenesu svoje zaključke sa putovanja.

 

Četiri godine uspešne saradnje

15.06.2010. Atlantski savet Srbije, uz podršku ambasade Kraljevine Norveške, organizovao je okrugli sto kao završni događaj četvorogodišnjeg projekta studijskih poseta za Školu nacionalne odbrane Vojne Akademije Ministarstva odbrane RS. Učesnici okruglog stola su bili: g-din Igor Jovičić, državni sekretar Ministarstva odbrane Republike Srbije; ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu, Nj.E. Haakon Blankenborg; potpukovnik Terje Haaverstad, izaslanik odbrane Kraljevine Norveške g-din Jan Vlkovsky iz odeljenja za političke poslove Ambasade Republike Češke, kontaktne ambasade NATO u Republici Srbiji; pukovnik Miroljub Sretenović, načelnik Škole nacionalne odbrane, kao i predstavnici četiri generacije slušalaca Škole nacionalne odbrane, među kojima su bili kapetan bojnog broda Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću MO; pukovnik Ranko Mačkić, pukovnik Mladen Bošković, pukovnik Zlatan Jeremić, načelnik Katedre za strategiju ŠNO.