Atlantski savet Srbije

Studijsko putovanje za slušaoce 54. klase Škole nacionalne odbrane u Belgiju

Slušaoci 54. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne  odbrane Vojne akademije su od 30. maja do 3. juna bili na studijskom putovanju  u Belgiji u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, uz podršku Ambasade  Kraljevine Norveške u Beogradu i u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike  Srbije.

Delegacija predvođena državnim sekretarom  Ministarstava odbrane , gospodinom Igorom Jovičićem je u toku studijskog  putovanja posetila sedišta NATO saveza (NATO HQ) i Vojnog štaba EU (EUMS) u  Briselu, kao i Vrhovnu savezničku komandu NATO-a u Evropi (SHAPE) u Monsu.

Prilikom posete  sedištu NATO saveza, članovi delegacije su sa domaćinima razgovarali  o trenutnoj političkoj agendi NATO-a, NATO partnerskim programima, vojnoj saradnji  i koristima koje navedena saradnja donosi.

Nakon posete sedištu NATO-a, delegacija  je posetila Vojni štab EU, gde su članovi delegacije iz prve ruke upoznati sa  strukturom i načinom funkcionisanja ove institucije, kao i sveobuhvatnim pristupom  EU u vojnim operacijama i imali priliku da sa svojim kolegama, oficirima država  članica EU, diskutuju o ovim temama.

Sledećeg dana, delegacija je  posetila Vrhovnu  savezničku komandu NATO-a u Evropi (SHAPE) u Monsu. Tom prilikom učesnici  studijskog putovanja su se sastali sa većim brojem svojih kolega oficira iz  raznih sektora Vrhovne savezničke komande u Evropi, koji su ih bliže upoznali  sa trenutnim operacijama Savezničke komande za operacije, vojnom saradnjom  i u periodu namenjenom za pitanja i odgovore razmenili  mišljenja kako o već navedenim, tako i drugim srodnim temama.

Poslednjeg dana programa studijskog putovanja slušaoci  54. klase Generalštabnog usavršavanja i predavači Škole nacionalne odbrane posetili su  Kraljevsku Vojnu Akademiju Belgije- u toku koje su im predstavljeni  nastavno-naučni progami i kapaciteti akademije, kao i Kraljevski muzej oružanih  snaga i vojne istorije u Briselu, gde su stekli   bolji uvid u istorijat oružanih snaga Belgije i ključne momente vojne  istorije ove zemlje. U okviru studijskog putovanja učesnici programa su takođe  posetili muzejski kompleks vojno-istorijskog bojišta Vaterlo.

 

Prijem povodom uspešnog završetka studijskog putovanja za 54. klasu Škole nacionalne odbrane u Belgiju

Dana 15.06.2011. Atlantski savet Srbije je organizovao prijem povodom uspešnog završetka studijskog putovanja za 54. klasu Škole nacionalne odbrane u Belgiju. Pored polaznika 54. klase i predavača škole nacionalne odbrane od domaćih predstavnika na prijemu su prisutvovali: Gospodin Igor Jovičić- državni sekretar ministarstva odbrane; Gospodin Zoran Vujić- zamenik ministra spoljnih poslova zadužen za bezbednosnu politiku; Brigadni general Mladen Vuruna- načelnik Vojne Akademije; pukovnik Mile Jelić- načelnik Škole nacionalne odbrane VA; pukovnik Marko Zelenović- načelnik generalštabnog usavršavanja ŠNO VA.  Od predstavnika diplomatskog kora prijemu su prisustvovali: NJ.E. Nils Ragnar Kamsvag- ambasador Kraljevine Norveške; potpukovnik Pol Brocen- izaslanik odbrane SAD; Pukovnik Lorant Kurtoši- izaslanik odbrane R. Češke, kontakt ambasade za odnose R.Srbije sa NATO; Potpukovnik Ben Stajnbah- izaslanik odbrane Kraljevine Holandije i gospodin Ervin Muetsteg, pomoćnik izaslanika odbrane Kraljevine Holandije.

U toku prijema, gospođica Tijana Andrić, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, je u kratkom obraćanju sumirala utiske sa ovogodišnjeg studijskog putovanja, zahvalila se NJ.E. Kamsvagu i Ambasadi Kraljevine Norveške na višegodišnjoj podršci ovom projektu, kao i ministarstvu odbrane na saradnji u okviru istog. Nakon toga prisutnima se obratio državni sekretar Igor Jovičić, koji se u ime ministra odbrane, gospodina Dragana Šutanovca zahvalio Atlantskom savetu Srbije i ambasadi Kraljevine Norveške na organizaciji ovogodišnjeg studijskog putovanja. U toku svog obraćanja sekretar je konstatovao i da se u okviru ovog studijskog putovanja nije radilo samo o jednostranom prenošenju znanja i iskustva našim oficirima kao posetiocima, već da su i slušaoci ŠNO svojim akivnim pristupom diskusijama i otvorenošću, omogućili predstavnicima datih institucija da ih upoznaju kao predstavnike svoje države i vojske na pravi način. On je ovom prilikom izrazio i nadu da će se ovakav nivo saradnje u organizaciji studijskih putovanja održati i nastaviti u budućnosti.

Potom se skupu obratio ambasador Kamsvag koji je podsetio na saradnju koju Republika Srbija i Kraljevina Norveška imaju u okviru mirovnih misija u svetu, rekao da su ova studijska putovanja prirodni deo te saradnje i da centralni deo u edukaciji oficira višeg ranga upravo treba da predstavljaju ovakva putovanja, koja pružaju mogućnost budućim generalima da vide kako različite institucije funkcionišu i razmene znanja i iskustva sa svojim stranim kolegama- što predstavlja osnovni razlog zbog koga Kraljevina Norveška podržava ova studijska putovanja već petu godinu za redom.

Ambasador je zaključio rečenicom u kojoj navodi da je iz godine u godinu utisak predstavnika Kraljevine Norveške da su svi koji su učestvovali u ovim putovanjima imali koristi od istih, da je veoma zanimljivo čuti njihove utiske i da sa radošću iščekuje nastavak saradnje u ovom kao i mnogim drugim poljima.
 

Deset godina Atlantskog saveta Srbije

Dragi posetioci, imamo veliko zadovoljstvo da vas obavestimo da je naša organizacija 15og septembra ove godine proslavila desetogodišnjicu postojanja i rada. Od gostiju iz inostranstva, proslavi su prisustvovali: Nj.E. Dr. Karl A. Lamers- Predsednik Asocijacije atlantskog ugovora (ATA) i Parlamentarne skupštine NATO, zamenik predsedavajućeg Komiteta za odbranu nemačkog parlamenta; Nj.E. Kes Klompenhauer- Ambasador i inspektor diplomatske službe Kraljevine Holandije, nekadašnji Komandant civilnih operacija EU; Dr. Stefani Babst- Pomoćnik generalnog sekretara NATO, zadužena za javnu diplomatiju;  G-din Valter Švimer- konsultant za međunarodne odnose i evropska pitanja  i nekadašnji Generalni sekretar saveta Evrope; Profesor Alan Li Vilijams- Nekadašnji predsednik ATA i počasni član Atlantskog saveta UK; G-din Trols Froling- Generalni sekretar ATA; G-din Fabricio W. Lućioli- Generalni sekretar Atlantskog Komiteta Italije; G-din Theodosius Georgiou-Predsedavajući Grčke asocijacije za atlantsku i evropsku saradnji; G-din Arian Starova-Predsednik Atlantskog Saveta Albanije, zamenik ministra odbrane Albanije; Nj.E. Rastislav Kačer- Predsednik Slovačke Atlantske Komisije; Dr. Anton Bebler- Predsednik Evro-atlantskog Saveta Slovenije; G-din Mladen Nakić- Član UO Atlantskog vijeća Hrvatske; G-din Savo Kentera- Predsednik Evro-atlantskog Kluba Crne Gore i G-din Lazar Elenovski-Predsednik Evro-Atlantskog Saveta Makedonije, Predsednik Socijal-demokratske unije i bivši ministar odbrane Makedonije. 

Pored gostiju koji su došli iz inostranstva, ceremoniji su prisustvovali ambasadori i vojni atašei njihovih zemalja akreditovani u Beogradu, ali i  predstavnici država poput Norveške, Češke, SAD, Kanade i Japana.

Od gostiju iz zemlje, proslavi su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera R. Srbije- gospodin Ivica Dačić, državni sekretar Ministarstva odbrane- gospodin Igor Jovičić, kao i veliki broj državnih funkcionera, narodnih poslanika, predstavnika političkih stranaka, Vojne Akademije, Ministarstva unutrašnjih poslova, medija, i niz drugih istaknutih ličnosti iz javnog života.

Na samom početku skupa usledila je projekcija kratkog filma (ovde možete pogledati  navedeni film u srpskoj kao i engleskoj verziji) o deset godina rada i postojanja Atlantskog saveta Srbije, a nakon toga u ulozi govornika, skupu su se obratili: Dr. Karl. A. Lamers; Dr. Stefani Babst; profesor Miroslav Milićević - Predsednik UO ASS i gospodin Teodosius Georgiou. Na samom kraju formalnog dela, usledila je ceremonija uručenja plaketa gostima iz inostranstva koji su u proteklih deset godina podržavali i pomagali rad naše organizacije. (ovde možete pogledatifotografije sa proslave, kao i kompletan snimak)

Uz posredstvo Atlantskog saveta Srbije, 14og septembra organizovani su sastanci Dr. Lamersa sa sledećim funkcionerima R.Srbije: gospodinom Ivicom Dačićem- ministrom unutrašnjih poslova i potpredsednikom Vlade Republike Srbije; gospođom Slavicom Đukić- Dejanović- predsednicom Narodne skupštine; gospođom Tanjom Miščević – državnom sekretarkom Ministarstva odbrane; gospodinom Konstantinom Samofalovom- narodnim poslanikom i članom Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine i gospođom Natašom Vučković- narodnim poslanikom i članom Komiteta za spoljne poslove Narodne skupštine R.Srbije. (Ovde možete pogledati fotografije sa navedenih sastanaka).

Istog dana, Dr. Lamers je održao i predavanje na Megatrend univerzitetu na temu: „Atlantska alijansa u uslovima svetskih promena”.