Atlantski savet Srbije

“Piši kao što govoriš i čitaj kako je napisano” - seminar za predstavnike medija

U periodu 09.03.-11.03. seminar pod nazivom “Piši kao što govoriš i čitaj kako je napisano” je realizovan u objektu „Kaštel Ečka“ u blizini Zrenjanina. Atlantski savet Srbije je organizovao ovaj projekat u saradnji sa svojim partnerima na programu – ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs i NATO odeljenjem za javnu diplomatiju http://www.nato.int . 

Prvog dana seminara, u okviru prvog panela nazvanog Evroatlantske integracije, prof.dr. Tanja Miščević, državni sekretar Ministarstva odbrane, održala govor o bezbednosnoj saradnji R.Srbije sa NATO i EU. Potom je gospodin Zoran Vujić, pomoćnik ministra iz Sektora za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova, govorio predstavnicima medija o političkim aspektima bezbednosne saradnje R.Srbije sa NATO i EU. Nakon govora gospodina Vujića, reč je dobila gospođa Despina Afentouli i razjasnila novinarima teme NATO partnerstava i politike „otvorenih vrata“ . Gospodin Petr Korbel, prvi sekretar ambasade R.Češke u R.Srbiji podelio je iskustva svoje zemlje u procesu E-A integracija na kraju prvog panela. 

Na početku drugog panela koji se bavio dostizanjem najviših vojnih standarda  u svetu, gospodin Igor Jovičić, državni sekretar Ministarstva odbrane, pozdravio je skup u ime ministra odbrane – gospodina Dragana Šutanovca i preneo želje gospodina ministra za uspešan rad seminara i kvalitetnu diskusiju. Potom je gospodin Jovičić govorio o reformi sistema odbrane u Srbiji. General-major Prof.Dr. Božidar Forca načelnik Uprave za strategijsko planiranje je održao predavanje o strategijskom planiranju u odbrambenom sektoru. O učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama govorio nam je pukovnik Jelesije Radivojević, načelnik Centra za mirovne operacije Generalštaba VS. Posle govornika iz Ministarstva odbrane i Generalštaba, gospodin Konstantin Samofalov, član Odbora za odbranu i bezbednost parlamenta R.Srbije i član stalne delegacije parlamenta R.Srbije u parlamentarnoj skupštini NATO je sa predstavnicima medija podelio svoja gledišta o ulozi parlamenta u radu na odbrambenim i bezbednosnim pitanjima sa pogledima iz obe perspektive njegove funkcije. 

U nedelju, drugog dana seminara, program je nastavljen panelom o međunarodnoj vojnoj saradnji. Na početku panela govorio je potpukovnik Zlatko Žikić, rukovodilac grupe u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju, koji je održao prezentaciju na temu bilateralne saradnje vojske R.Srbije sa kolegama iz sveta. Potom smo imali priliku da čujemo viđenja po ovom pitanju od strane puk. Esbena Osa, izaslanika odbrane Kraljevine Norveške, puk. Vilijama Ingliša, izaslanika odbrane Velike Britanije i p.puk. Roberta Verbruga, izaslanika odbrane Kraljevine Holandije, koji su preneli impresije svojih zemalja po ovom pitanju.

U okviru programa poslednjeg panela nazvanog „Novinar novinaru“, dali smo priliku predstavnicima medija da diskutuju o pitanjima poput važnosti objektivnosti u informisanju javnosti, profesionalizaciji i modernizaciji Uprave za odnose sa javnošću MO R.Srbije kao primeru dobre prakse (kako adekvatno izveštavati o vojnim pitanjima), kako je biti vojni novinar u Srbiji, i izazovima savremenog ratnog izveštavanja sa njihovim kolegama - Nenadom Radičevićem, zamenikom urednika spoljnopolitičke rubrike lista „Politika“ , pukovnikom Petrom Boškovićem, doskorašnjim načelnikom Uprave za odnose sa javnošću MO R.Srbije, trenutno načelnikom Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba VS, vojnim analitičarem Aleksandrom Radićem i gospodinom Veljkom Đurovićem, ratnim reporterom.

Predstavnici medija koji su prisustovovali seminaru su sledeći: Dragan Stanojević – Radio televizija Srbije, Đurđica Dragaš – Radio Beograd 1. Program, Milan Pešut – RTV Vojvodina, Marko Tašković – Blic, Milan Bozokin - Dnevnik, Biljana Bojić - Press, Gordana Raković i Marina Lopičić - Kurir, Marija Stojanović – Danas, Milan Galović i Nenad Radičević - Politika, Zlata Đorđević – Beta, Dejan Miljković, Davorin Pavlović i Danilo Peternek - Tanjug, Davor Lukač – Fonet, Radenko Mutavdžić - vojni magazin Odbrana, Ratko Femić - Novi magazin, Goran Janićević - PG „Mreža“, Dejan Đusić i Darko Čojić - RT Kragujevac, Aleksandar Miljković – TV Belle amie i Miša Milojević - Narodne novine.Pogledajte galeriju slika 


 TV Happy - 10.03.2012.

RTS 1 - 13.03.2012.

RTS 2 -TV Mreža- 13.03.2012.

RT Kragujevac -Emisija Srbija i NATO- 13.03.2012.

RTV Belle amie -Niš- 15.03.2012.

RT Vojvodine - 18.03.2012.